• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Es vertelt, bespreekt en neemt waar / Het beste van twee werelden

Es vertelt, bespreekt en neemt waar

Het beste van twee werelden

Ooit, in een ver verleden, begon ik als leerling verpleegkundige in het OLVG in Amsterdam. Zonder pardon vertrok ik uit het dorp in Drenthe om me vervolgens onder te dompelen in het bruisende, stadse leven van de grote stad. Ik ruilde een woonplaats met driehonderd mensen in voor een woonplaats met honderdduizenden inwoners.
Eerlijkheid gebied mij te vertellen dat ik bij mijn eerste bezoek aan Amsterdam het verschil niet wist tussen de de tram en de metro. De chauffeur die ik aansprak ‘of dit de goede metro naar de Wibautstraat was’ keek me aan en vertelde mij in een plat, onvervalst Amsterdams accent dat ik in zijn tram stond. Hij wees naar een trap die onder de grond leidde en vertelde dat ik daar de metro kon vinden.

Ik heb de aanwijzingen opgevolgd en liep naar beneden, om vervolgens, bij het gebrek aan een vervoersmiddel (ik zag niets staan dus dacht dat je naar de volgende ‘halte’ moest lopen) de tunnel in te lopen. Toen het mij te donker werd ben ik terug gelopen.
Ik ben aangekomen in het OLVG, heb een gesprek gevoerd en werd aangenomen. So far so, good.

Dat ik daarna tegen een lantaarnpaal liep omdat ik voor het eerst van mijn leven een junk zag, vertel ik maar niet. Ik heb er daarna nog vele gezien en verpleegd. Het was gewoon een kwestie van wennen, zeg maar.

Eenmaal ‘op kamers’ met maar liefst vijfhonderd gulden per maand ‘loon’ moest ik zelf gaan koken. Nu had ik een ouderwetse AEG kookunit met twee elektrische platen. Voor mij geen enkel probleem. Ik improviseerde er op los en bakte er zelfs afbakbroodjes op. Mijn broer heeft het daar nog regelmatig over, maar hij houdt dan ook veel van herhalen.
Mijn gehuurde kamer was zo klein dat ik mijn tafel en stoel op de gang moest zetten om te kunnen stofzuigen. Wat ik ook wel regelmatigĀ  een paar keer deed. Een koelkast had ik in het begin nog niet. Gelukkig was het winter en hing ik gewoon mijn bederfelijke waar in een boodschappen netje uit het raam. Ik vergeet nooit meer de hemelse, diepgevroren leverkaas op een droge bruine boterham. Geen margarine want die was bevroren geweest en bestond uit vet dat dreef op water.
In de zomer heb ik mijn vader gesmeekt om een koelkast. Ik vergeet nooit meer hoe snel een plakje ham groen kan uitslaan.Ā  Mijn vader regelde een koelkast en ik was in extase.

Jaren later, toen mijn ‘kamer tijd’ over was besefte ik pas hoe lekker het was om een echte keuken te hebben. Met een oven bijvoorbeeld. En vier pitten. En een koelkast. En een kastje voor je pannen. En ruimte om te bewegen. Dat was pas luxe. Daar begon ik van de keuken te houden.

Voor een paar jaren ben ik terug gegaan naar het dorpse leven. In een andere provincie weliswaar, maar wederom weer een klein dorp. Ondanks dat ik het heerlijk vond om weer verder te kunnen kijken dan het volgende rijtje huizen, kon ik niet aarden. Het dorpse leven was niet zozeer veranderd, ik was veranderd. Na jaren Amsterdam was er een deel blijven ‘hangen’. Ik sprak anders, ik dacht anders en had me anders ontwikkeld. Blij was ik dan ook toen ik weer naar de Randstad terug kon. In een ‘dorp’ dat volop in ontwikkeling is en uit zijn voegen barst, maar ondanks dat nog steeds genoeg boeren heeft waar je verse groenten kan halen en betaald door wat geld in het kistje achter te laten.Ā  Ik kan blijkbaar niet meer helemaal zonder ‘stadse reuring’, maar ook niet zonder het dorpsleven.

Daarom hebben weĀ  kippen in de tuin lopen, groeit er appelboom in de tuin en staat mijn enige vensterbank vol met kruiden. In de tuin en kas kweken we groenten en planten met pepers. Voor mijn werk rij ik op en neer tussen boerderijen en huizen in een klein dorp.
En om alles in stijl te houden is mijn lief een zoon van een bollenboer.
Het beste van twee werelden. Dat is hoe ik me voel.

Daarom sleep ik de Pubers nog regelmatig mee naar boerderijen, kwekers en fruittelers. Ik hoop dat zij, net als wij, straks het beste hebben van twee werelden.

Ook lekker:

  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Privacyverklaring
    Privacyverklaring
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


Reageer

« Cameraloos
Spaghetti, vernieuwd »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 Ā· Divine Theme on Genesis Framework Ā· WordPress Ā· Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}