• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Brood / Bagels zelf maken

Brood Echt Eten Lunch Ontbijt Recepten

Bagels zelf maken

Bagels zelf maken

Bagels zelf maken

Dat ik ‘iets’ met brood heb is allang duidelijk. En soms kan ik de drang niet weerstaan om ander brood te bakken. Verveling is een heel naar woord. Zeker wanneer het om eten gaat.

Het was een ‘gemakkelijke vrijdag’. Een grote pan kippensoep met brood. Maar geen saaie boterham.
Daar had ik geen zin in.

Ineens dacht ik aan het gezellig uitje met Puberdochter in Hoorn. Daar hebben we bagels gegeten. Het assortiment aan bagels was zo uitgebreid dat ik maar moeilijk kon kiezen. Ik besloot bagels te gaan bakken om niet te hoeven kiezen.

Ik besloot bier te gebruiken omdat ik geen moutextract had. Nu heb ik dat zelfs nog nooit in levende lijve mogen aanschouwen, maar dat is een ander verhaal.
Ik bak wel vaker brood met bier (hier bijvoorbeeld) en ik vind het altijd lekker. Tegen mijn gezin zeg ik natuurlijk niets. Wanneer ze vragen wat het, is zeg ik: “Brood.”

Enfin. Hieronder het recept.

Nodig:

  • 225 milliliter bier
  • 350 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 7 gram gistkorrels (is 1 zakje)
  • 1 eiwit
  • 3 theelepels water
  • eventueel: maanzaad, sesamzaad, karwijzaad, pompoenpitten of een andere topping
  • grote pan met water en een eetlepel suiker

Bereiden:

  • Maak van het bier, bloem, zout, en gist een deeg.
  • Kneed het 6 minuten door met de deeghaken van je mixer. Met de hand kan ook, kneed het dan zeker 10 minuten.
  • Haal de deegbal uit de schaal, giet een beetje (olijf)olie in de schaal en leg het deeg erin. Keer het een keer zodat alles bedekt is met een beetje olie.
  • Dek de schaal af met een natte doek of wat vershoudfolie.
  • Laat het deeg rijzen totdat het 2 keer zo groot is. Dit duurt tussen de 30 – 60 minuten. Afhankelijk hoe warm het is.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Bestuif je werkvlak met wat bloem en leg het deeg erop.
  • Kneed het deeg nu een paar keer goed door.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken.
  • Leg een beetje bloem op je werkvlak. Hier steek je straks je vinger in om de gaatjes te maken.
  • Maak van de stukjes deeg balletjes.
  • Leg nu een balletje deeg voor je (weer iets bloem op je werkvlak) en steek je vinger in de bloem. Steek dan je vinger in het midden van het balletje en duw tot je door het deeg heen bent. Draai nu met je vinger rondjes zodat het deeg om je vinger wat uitwijkt en het gaatje groter wordt. Het gaatje moet ongeveer 1,5 cm in doorsnede zijn.
  • Leg nu, voorzichtig, de bagel op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
  • Ga door tot je 8 bagels hebt.
  • Dek het deeg af om uitdrogen te voorkomen. En laat ze 15 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Zet nu een grote pan met water op het vuur. Doe 1 eetlepel suiker bij het water.
  • Wanneer het water kookt kun je beginnen met het pocheren van de bagels.
  • Leg 1 of 2 bagels, afhankelijk van de grote van de pan, in het kokende water.
  • Pocheer de bagels ongeveer 90 seconden, waarbij je ze 1 keer draait met een schuimspaan. Voorzichtig keren!
  • Haal de bagels uit het water en leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier.
  • Ga door tot alle 8 bagels gepocheerd zijn.
  • Meng het eiwit met de 3 theelepels water.
  • Bestrijk alle bagels met het eiwit.
  • Strooi, indien gewenst, er sesamzaad, maanzaad, karwijzaad of andere zaadjes op.
  • Bak de bagels in 20 minuten gaar en bruin.
  • Laat de bagels afkoelen op een rooster.

 

Ook lekker:

  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd

Summary
recipe image
Recept naam
Bagels zelf maken
Gepost op
2011-09-15


1 Reactie

« Per ongeluk een nieuwe missie
Eieren overschot »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}