Bagels zelf maken
Dat ik ‘iets’ met brood heb is allang duidelijk. En soms kan ik de drang niet weerstaan om ander brood te bakken. Verveling is een heel naar woord. Zeker wanneer het om eten gaat.
Het was een ‘gemakkelijke vrijdag’. Een grote pan kippensoep met brood. Maar geen saaie boterham.
Daar had ik geen zin in.
Ineens dacht ik aan het gezellig uitje met Puberdochter in Hoorn. Daar hebben we bagels gegeten. Het assortiment aan bagels was zo uitgebreid dat ik maar moeilijk kon kiezen. Ik besloot bagels te gaan bakken om niet te hoeven kiezen.
Ik besloot bier te gebruiken omdat ik geen moutextract had. Nu heb ik dat zelfs nog nooit in levende lijve mogen aanschouwen, maar dat is een ander verhaal.
Ik bak wel vaker brood met bier (hier bijvoorbeeld) en ik vind het altijd lekker. Tegen mijn gezin zeg ik natuurlijk niets. Wanneer ze vragen wat het, is zeg ik: “Brood.”
Enfin. Hieronder het recept.
Nodig:
- 225 milliliter bier
- 350 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 7 gram gistkorrels (is 1 zakje)
- 1 eiwit
- 3 theelepels water
- eventueel: maanzaad, sesamzaad, karwijzaad, pompoenpitten of een andere topping
- grote pan met water en een eetlepel suiker
Bereiden:
- Maak van het bier, bloem, zout, en gist een deeg.
- Kneed het 6 minuten door met de deeghaken van je mixer. Met de hand kan ook, kneed het dan zeker 10 minuten.
- Haal de deegbal uit de schaal, giet een beetje (olijf)olie in de schaal en leg het deeg erin. Keer het een keer zodat alles bedekt is met een beetje olie.
- Dek de schaal af met een natte doek of wat vershoudfolie.
- Laat het deeg rijzen totdat het 2 keer zo groot is. Dit duurt tussen de 30 – 60 minuten. Afhankelijk hoe warm het is.
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Bestuif je werkvlak met wat bloem en leg het deeg erop.
- Kneed het deeg nu een paar keer goed door.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken.
- Leg een beetje bloem op je werkvlak. Hier steek je straks je vinger in om de gaatjes te maken.
- Maak van de stukjes deeg balletjes.
- Leg nu een balletje deeg voor je (weer iets bloem op je werkvlak) en steek je vinger in de bloem. Steek dan je vinger in het midden van het balletje en duw tot je door het deeg heen bent. Draai nu met je vinger rondjes zodat het deeg om je vinger wat uitwijkt en het gaatje groter wordt. Het gaatje moet ongeveer 1,5 cm in doorsnede zijn.
- Leg nu, voorzichtig, de bagel op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
- Ga door tot je 8 bagels hebt.
- Dek het deeg af om uitdrogen te voorkomen. En laat ze 15 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Zet nu een grote pan met water op het vuur. Doe 1 eetlepel suiker bij het water.
- Wanneer het water kookt kun je beginnen met het pocheren van de bagels.
- Leg 1 of 2 bagels, afhankelijk van de grote van de pan, in het kokende water.
- Pocheer de bagels ongeveer 90 seconden, waarbij je ze 1 keer draait met een schuimspaan. Voorzichtig keren!
- Haal de bagels uit het water en leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier.
- Ga door tot alle 8 bagels gepocheerd zijn.
- Meng het eiwit met de 3 theelepels water.
- Bestrijk alle bagels met het eiwit.
- Strooi, indien gewenst, er sesamzaad, maanzaad, karwijzaad of andere zaadjes op.
- Bak de bagels in 20 minuten gaar en bruin.
- Laat de bagels afkoelen op een rooster.

Geef een antwoord