Een ei pocheren? Daar draai ik mijn hand niet voor om. Werkelijk. Ze zijn altijd precies goed. Het eiwit zacht, maar stevig. De dooier romig en lopend. Het kost me nog geen vijf minuten om een gepocheerd ei op toast te serveren.
Nu wil mijn gezin gewoon een gekookt ei of een gebakken ei, maar dat terzijde.
Er is één voorwaarde. Ze moeten kakelvers zijn. En dan bedoel ik ook echt vers. Ik gebruik dus de eieren die ik ’s morgens onder de kippen vandaan raap. Dat kan niet mis gaan. En dat gaat niet met eieren uit de supermarkt. Of met enig goochelwerk zoals azijn bij het water doen en eens flink met een pollepel in de pan te roeren zodat er een wervelende vortex ontstaat. Ik had weinig succes met deze tips, maar voor de liefhebber.
In onze vakantie hebben de kippen gewoon eieren gelegd. De oppas heeft regelmatig uitsmijters gegeten, maar dan blijven er altijd nog veel eieren over. En dan heb ik ’s morgens trek in gepocheerde eieren. Wat nu?
Nu las ik ooit eens in de de Kleine Johannes van Johannes van Dam hoe je ook een ei kunt pocheren. Dat wilde ik proberen. En tot mijn verbazing ging het uitstekend!
Johannes van Dam doet het zo (en ik dus ook):
Een stuk vershoudfolie inwrijven met olie (ik deed het met roomboter).
Nu de folie met de vette kant, naar boven, in een kommetje of een glas leggen en er een ei in breken.
Vouw nu het folie om het rauwe ei. Zorg dat er geen lucht bij zit.
Eventueel afsluiten met een touwtje of bindertje. Ik deed er een bindertje om. Dat werkte goed.
Leg de ‘zakjes’ met ei in een pan met niet al te wild kokend water. Let op! Wanneer het folie de kant van de pan raakt dan smelt het. De volgende keer knip ik het toefje er af.
Pocheer de eieren nu in vier minuten gaar.
Als je ze niet gelijk gaat gebruiken moet je ze in een bak met koud water leggen zodat ze niet verder garen. Je kunt ze later dan weer verwarmen in warm, niet kokend, water.
Wil je ze gelijk opeten? Haal de folie eraf en leg ze op je toast.
Omdat we drie kippen hebben ligt mijn hoogst haalbare op drie gepocheerde eieren per dag. En dat heb ik vaak heel jammer gevonden, want een gepocheerd ei is ook erg lekker op een salade. En dat wilde ik ook wel eens op tafel zetten wanneer we mensen te eten hebben. Met deze methode kan dat.
Meneer Johannes van Dam: Bedankt! Ook namens de kippen.
Geef een antwoord