Kaaskroketten, zelf maken.
Ik bewaar (bijna) alles. Vooral wanneer het om eten gaat. Ik vind het gewoon jammer om het weg te doen.
Maar ja.
Dan zit op op een bepaald moment de vriezer bomvol met allemaal oude stukjes kaas. En die moeten dan op. De kaas gebruik ik geraspt op de pizza of over de pasta. Maar wanneer ik heel veel heb, maak ik er kaaskroketten van. Voor een snackavond. Ik vries ze in tot die beruchte avond en frituur ze dan. Ze worden beter gewaardeerd dan de gewone kroketten en dat zegt wat hier.
Kaaskroketten
voor 8 stuks
Dit heb ik gebruikt:
- 200g geraspte kaas
- 50g roomboter
- 60g bloem
- 150 ml melk en 1 el melk
- 2 eierdooiers en 2 hele eieren
- 1/2 blokje groentebouillon
- 4 droge (oude) boterhammen, vermalen tot paneermeel
- 100 ml water
- 1/2 tl witte peper
- 1 tl verse nootmuskaat
- 6 el bloem
Extra nodig: olie om te frituren
Zo maak ik het:
- Verwarm het water en los het bouillonblokje er in op.
- Klop de twee hele eieren los met één eetlepel melk.
- Zet een bord klaar met bloem, een ander bord met de los geklopte eieren en een bord met het paneermeel
- Smelt de boter in een steelpan op zacht vuur. De boter mag niet bruin worden.
- Voeg in één keer de bloem toe en roer goed. Laat de bloem, op zacht vuur, in vijf minuten gaar worden.
- Schenk in één keer alle melk erbij en blijf roeren tot er geen klontjes meer in zitten. Doe dan het water met opgelost bouillonblokje, de witte peper en de nootmuskaat erbij en roer nog een paar keer goed.
- Zet het vuur uit onder de pan uit en laat het mengsel afkoelen. Roer, wanneer het mengsel koud genoeg is, de eidooiers erdoor. Dit gaat het best met een handmixer. Roer nu de kaas erdoor. Verdeel het mengsel in acht gelijke delen en vorm er met (natte) handen acht kroketten van.
- Wentel de kroketten eerst door de bloem, dan door het los geklopte ei en vervolgens door het paneermeel. Wentel de kroketten dan nogmaals eerst door het ei en nog een keer door de paneermeel, zodat alle kroketten een tweede paneerlaagje krijgen.
- Nu kunnen de kroketten ingevroren worden (voor later gebruik) of direct gefrituurd worden.
Frituren:
Verhit frituurolie tot 180 graden en bak de kroketten hier drie tot vijf minuten in, tot ze goudbruin zijn. Bevroren kroketten moeten iets langer.

Dankjewel Ellen! 🙂
Ik kreeg ook gelijk weer zin in kroketten! hahahaha
klinkt weer erg lekker