Kidneybonen met spitskool
Ik heb iets met recepten van de Amish. Puur, eerlijk en seizoens gebonden. Oh. En ‘zelf maken en doen’ natuurlijk. Het is een mooi voorbeeld van standaard recepten waar ieder zijn ‘eigen ding’ mee doet. Een van de sites waar ik regelmatig even kijk is Amish Recipes. (Vergeet vooral niet even de het ‘Vriendschaps Brood’ recept te bekijken!)
Enfin.
Ik had nog een hele spitskool liggen die op moest. Verder had ik weinig tijd en gezin erg trek. Ik besloot een simpele bonenschotel te maken. Met spitskool, natuurlijk en kidneybonen. Eerlijk gezegd is de bonenschotel de dag er na nog lekkerder. Of misschien had ik nog steeds trek…
Dit heb ik gebruikt:
- 1/2 spitskool, in grove stukken gesneden
- 1 blik kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
- 400 gram gehakt
- 1 ui, in halve ringen gesneden
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels suiker
- 2 gedroogde pepers, verkruimeld
- 1 eetlepel boter en /of (olijf)olie
Zo maakte ik het:
Verhit de boter en / of (olijf)olie in een pan en bak hierin, op hoog vuur, het gehakt rul.
Bak de uien en de bleekselderij even mee met het gehakt tot ze wat glazig zien.
Strooi het zout en de suiker ook in de pan samen met de verkruimelde pepers.
Voeg de tomaten toe (ik breek ze altijd even met mijn pollepel) en de kidneybonen. Roer alles goed door en laat het vocht van de tomaten tot het kookpunt komen.
Doe de spitskool in de pan, leg een deksel erop en laat alles door en door warm worden.
Serveer warm.
Van de andere helft van de spitskool hem ik koolsalade gemaakt. Een iets andere dan deze koolsalade.
Geef een reactie