• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Es vertelt, bespreekt en neemt waar / 52 doelen / Open Wijngaard Dagen

52 doelen Es vertelt, bespreekt en neemt waar Pubers

Open Wijngaard Dagen

Open Wijngaard Dagen

Open Wijngaard Dagen

Het weekend van twee en drie oktober stond in het teken van de Open Wijngaard Dagen. Niet dat ik dat wist. Dat vernam ik via @Hazeleger op Twitter.

Het begon zo. Twee Puberdames zaten verveeld aan tafel.
Ik, daar in tegen, vermaakte me uitstekend op Twitter, met mijn boeken en tijdschriften. Allemaal over eten. Dat moge duidelijk zijn.
Ineens zegt Puberdochter:”Mam, Puber nummer 2 wilde graag weer eens met je op stap. En ik eigenlijk ook. Wel. Een boerderij, of een kas, of een zelfpluktuin. Iets waar we iets kunnen zien enzo.”

Moeders van Pubers, let op. Het is nu zaak om niet over enthousiast op te springen en weg te gaan. Nooit en te nimmer laten merken dat je verheugd bent dat Pubers iets willen leren. Punt.
Dus knikte ik wat en probeerde een indolent gezicht op te zetten. Ik bromde wat “hmm, hmm” en zocht als een gek op het Internet naar een geschikt uitje en plaatste een bericht op Twitter om te vragen of iemand iets wist van een zelfpluktuin of open dag. Omdat het al wat aan de late kant was, hoe kan het ook anders, kwamen we eerst niet verder dan maar naar de Intratuin te gaan om kruiden planten te kopen. Eenmaal daar aangekomen bleek de tent gesloten te zijn.

Omdat @Hazeleger wel benoemd had dat er Wijngaarden open zouden zijn, maar ik ze niet zo snel kon vinden, keek ik bij terugkomst toch nog snel even op het Internet. En zo waar was er een wijngaard bij ons in de buurt die open was. De dames hadden wel zin in een wijngaard.

En zo stond ik, een half uurtje later, samen met de Pubers in een wijngaard.
Puberdochter met haar nieuwe hakken, waar ik een opmerking over maakte, en waarop ze prompt vermeldde dat ze een ‘ambachtelijke verticuteermachine’ was.
Ik moet weer op een cursus ‘Hoe maak ik zo snel mogelijk een scherpe opmerking’. Mijn scherpte gaat eraf…

Enfin.

Meneer Swirs (?) was niet heel erg goed te verstaan. Het gegiechel van de dames hielp daar ook niet echt bij. Beiden vonden ze het nogal hilarisch dat hij steeds een slokje wijn nam en dan weer iets vertelde.
Er werd verteld over allerlei druivensoorten. De manier waarop ze schimmels en andere ziekten te lijf gingen. Dit door een soort thee te maken die zelf al vol met bacteriën en schimmels zit zodat er geen ruimte is voor de slechte schimmels en bacteriën. En welke druiven gevoeliger zijn voor schimmels.

De vogels worden verjaagd door speciale boxen die angstkreten van spreeuwen nadoen en kreten van roofvogels. Persoonlijk heb ik het niet gehoord, maar ik ben dan ook geen vogelkenner.

Voor de (woel)muizen hebben ze een toren staan waar torenvalken in nestelen. Nu was de toren omgewaaid, maar hij zal weer in ere hersteld worden.

Al met al een mooi biologisch concept.

Leuk verhaal over de schapen.
Omdat het niet zo makkelijk is om het gras onder de ranken kort te houden besloten ze schapen te gebruiken hiervoor. Eerst grote. Geen succes. Die vraten ook de bladeren van de ranken. Na wat zoeken vonden ze dit kleinste schapenras te wereld. Dat zou de oplossing zijn. Ware het niet dat deze schapen zich als geiten gedroegen en rechtop tegen de ranken alsnog alles aanvraten. Omdat ze zo schattig waren mochten ze blijven, maar wel in een andere, afgesloten, gedeelte van de wijngaard.

Tot slot wilde ik natuurlijk nog een glas wijn drinken. Ik ben dol op wijn. Luister, ik ben verre van een wijnkenner. Ik weet alleen wat ik lekker vind. Het liefst wit en droog. Een rosé vind ik ook nog wel eens lekker. Rode wijn niet. Van rode wijn ga ik Japans achterstevoren praten, na één glas. Wij zijn geen vrienden.

Ik probeerde de rosé en moet zeggen dat hij iets aan de straffe kant was, maar wel lekker. Ik vond hem iets harsachtig. Maar nogmaals: Lekker.
Voor de dames een glas biologische appelsap. Nog steeds gaat dat er prima in.

Het plan om nog even naar het bos te gaan om te kijken of we noten en dergelijke konden vinden, heb ik afgeblazen. Met die hoge hakken het bos in zag ik niet zitten. Dat wordt een ander project.

Doel nummer 29 van mijn 52 doelen. “Een biologische boer of gelijksoortige producent bezoeken en daar een blogpost over schrijven“

Ook lekker:

  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


Reageer

« Pompoenbrood recept
Doel nummer twee »

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.868 andere abonnees

Budget!

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Pittige Indische eieren recept

Pittige Indische eieren recept telor petis

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Top 20 blogs

Top list 20 Food Blogs

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

11 groentegerechten voor het kerstdiner

11 groentegerechten voor het kerstdiner

Copyright © 2022 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}
loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.