• Contact
  • Disclaimer

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
You are here: Home / Es vertelt, bespreekt en neemt waar / KookBoeken / Recept ‘Soep nummer 32’

KookBoeken Recepten Soep

Recept ‘Soep nummer 32’

0
SHARES
PinShareDeel op Google+Tweet
Stuur al appPrintVoeg toe aan Flipboard

Ik spaar kookboeken. Dat is al lang geen geheim meer. Drie kasten vol met kookboeken. En stapels tijdschriften en slappe boekjes her en der door mijn huis verspreid. Er is geen ruimte voor andere boeken, meer. Maar dat is niet zo heel erg, partnerlief is namelijk een ‘Man man’ en leest geen boeken. Hij heeft al een boek, zeg maar.

Eerlijkheid gebied mij te vertellen dat ik deze foto in bed heb genomen. Het gebrul van motoren van de Formule 1 op de televisie deert me niet. Allebei zijn we blij.
Hij zijn auto’s, ik mijn kookboeken.
Grote beker thee er naast en genieten.

Het boek ‘van Bronkos tot Zuurzak’ is een oud boekje uit 1952, vierde druk. En toen ik het toegestuurd kreeg viel er een briefje uit. Getypt op van dat hele dunne papier dat gebruikt werd om brieven te versturen die mee konden met het vliegtuig.
Er bestond duidelijk nog geen blunderinkt. Fouten zijn gewoon weg getypt met de letter ‘x’.
Wie dit ooit heeft geschreven weet ik niet, maar dat ik het enig vind mag duidelijk zijn.

Ze (of hij?) hield niet van gekookte komkommers. In de brief staat: “Maar ik háát gekookte komkommer….”

En dan gaat mijn fantasie met mij op de loop. Was haar man (ik ga voor het gemak even uit van een vrouw, het is namelijk mijn fantasie he?) een KNIL militair? Ze was Nederlands anders had ze wel geweten hoe de soep heette. Wat deed ze daar? Had ze kinderen? Wat kookte ze nog meer? Hoe overleef je als Nederlandse in voormalig Indië wanneer je niet anders gewend bent dan aardappelen, vlees en groente? Blijkbaar is ze de keuken gaan waarderen, anders had ze geen recepten verzameld.
Ik denk dat deze mevrouw het heerlijk vond daar. Dat ze de recepten heeft verzameld en meegenomen naar Nederland en daar, nadat er een groot feest is gegeven vanwege het weerzien, andere mensen ook enthousiast heeft gemaakt voor deze ingrediënten, specerijen en kookkunsten.

Enfin.

We gaan eruit, hoor ik een zware stem brommen. Formule 1 begint pas om elf uur en anders liggen we te lang in bed. Ruw laat ik de mysterieuze dame in de steek. Het briefje vouw ik zorgvuldig weer in elkaar en doe het terug achter de kaft.

Maar die soep laat me niet los. Zo vaak hebben ze het gegeten en ze heeft in het restaurant naar het recept gevraagd, zo lekker vonden ze het. Maar die naam, dat konden ze niet onthouden en dus bestelden ze het altijd op zijn nummer van de spijskaart. Nu heet het dus gewoon ‘Soep nummer 32’.

Ik heb het (nog) niet gemaakt. Ik heb namelijk niet zo snel een krab (kepeting = krab) in de vriezer of koelkast liggen. Daarbij zijn we maar met zijn drieën en ik lees dat het meer dan genoeg is voor tien personen, want “Heel machtig”.
Laat ik zeggen dat het een missie is voor een volgende keer.

Ga uw gang. Maak het eens en laat de fantasie op de vrije loop.

Soep nummer 32

Recept ‘Soep nummer 32′

Ook lekker:

  • Kookboek Heerlijke ChaosKookboek Heerlijke Chaos
  • Bullet Journal wekelijkse layout oktoberBullet Journal wekelijkse layout oktober
  • Kookboek My Asian KitchenKookboek My Asian Kitchen
  • Pittige rundvlees bamisoep receptPittige rundvlees bamisoep recept
  • Bullet Journal maandelijkse trackerBullet Journal maandelijkse tracker
  • Kookboek Delicious Elke dag bijzonderKookboek Delicious Elke dag bijzonder
  • Zeeduivel met koude mosterdsausZeeduivel met koude mosterdsaus
  • Project bullet journal oktoberProject bullet journal oktober
  • Winter spices workshopWinter spices workshop

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd

0
SHARES
PinShareDeel op Google+Tweet
Stuur al appPrintVoeg toe aan Flipboard


1 Comment

« Kidneybonen met spitskool
Oeps! »

Trackbacks

  1. Retro recept Spaghetti carbonara ~ Es' Factory schreef:
    04/03/2016 om 07:01

    […] liefde voor oude kookboeken is niet nieuw. Ik heb hier al een recept staan voor een soep met krab. Die dus niet eens in het boek zelf stond, maar op een stuk papier was geschreven. Van dat […]

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg Es op Social Media:

  • Bekijk het profiel van esfactory.nl op Facebook
  • Bekijk het profiel van EsFactory op Twitter
  • Bekijk het profiel van EsFactory op Instagram
  • Bekijk het profiel van EsFactory op Pinterest

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.850 andere abonnees

tien euro zomer korting bij AH.nl

Nieuwsgierig? Volg me op Snapchat!

Snapcode Es

Scan de code van het plaatje.

Budget!

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Pittige Indische eieren recept

Pittige Indische eieren recept telor petis

Meest gedeelde recepten

  •  
    Ei rode biet salade met walnoten en bieslook...
    Mijn vader stierf een afschuwelijk dood. Zo. Dat is eruit. (Lekker he, zo bij een salade…) Dag
    877 x gedeeld
  •  
    Vegetarische chili sin carne recept...
    Januari vind ik maar een depressieve maand. Na al het feestgeweld is het ineens weer over tot de ord
    654 x gedeeld
  •  
    Shoarma kaas calzone recept zelf maken...
    Eten. Er zijn dagen dat ik er in om kom. Na een fotoshoot. Na een dagje koken voor mijn blog. Gewoon
    454 x gedeeld
  •  
    Milanese saffraan risotto recept...
    Italiano Mercato. Let op. Dit is géén gesponsorde post. Ik heb gewoon netjes afgerekend. (Wel twee
    159 x gedeeld
  •  
    Pittige Indische eieren recept telor petis...
    Het is een project dat ik al heel lang wil doen: meer Indisch koken. Want eigenlijk is het best bijz
    158 x gedeeld

Mijn favoriete borden

Borden & Zo

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

Topblogs
Topblogs

FoodGawker

My foodgawker gallery

Top 20 blogs

Top list 20 Food Blogs

Op datum

Hapjes om niet te missen

Pittige makreel broodjes recept

Pittige makreel broodjes recept

Recept Thaise viskoekjesmet koriander en lenteui

Recept Thaise viskoekjes met koriander en lenteui

Blogsociety

BlogSociety

Latest and greatest

Recept pittige biefstuk wraps

Recept pittige biefstuk wraps

Pittige makreel broodjes recept

Pittige makreel broodjes recept

Freekeh halloumi tomaten salade

Freekeh halloumi tomaten salade

Zeeduivel met koude mosterdsaus

Zeeduivel met koude mosterdsaus

Recept heek in zwarte bonensaus

Recept heek in zwarte bonensaus

Copyright © 2019 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2019 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Dit blog maakt gebruik van cookies om de gebruiksvriendelijkheid te verhogen. Omdat het niet gaat om privé gegevens denken wij dat het ok is, U gaat akkoord door op de link te klikken. Accepteer Lees meer...
Privacy & Cookies Policy

Noodzakelijk Altijd ingeschakeld

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres.
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.