Ja. Echt het bestaat. Een workshop via Twitter. Nee, niet op Twitter, maar via Twitter.
Het zit zo.
Op het Internet is het goed toeven, maar het echte leven, daar draait het toch echt om. Op Twitter volg ik heel veel leuke mensen met een passie voor koken, bakken, eten, taarten en alles dat maar met eten te maken kan hebben. En dat is leuk. Met een paar muisklikken kun je uitgebreid praten over je passie.
En zo gaan er weken voorbij dat je je vergaapt aan alle prachtige etenswaren die gedeeld worden op het Internet. Soms hebben de ‘Foodie Twitteraars’ ook een blog en ga je regelmatig eens even kijken wat er uit hun keuken komt.
En dan opeens kun je het niet meer aan. Je toetsenbord bestaat zolangzamerhand uit ‘plaktoetsen’ en is al drie keer schoongeveegd omdat het water letterlijk in je mond liep.
Je wilt alles wat je ziet op de foto’s een keer in je handen hebben, het kunnen ruiken en, natuurlijk, kunnen eten. En dan ontstaat er een afspraak, gemaakt op Twitter met een paar anderen die ook graag het in het echt willen voelen, ruiken en eten.
We besloten gezellig bij Levine een workshop brood bakken te volgen. We bestond uit Levine (die gaf de workshop), Kookgek en APeetoom. Pauline zou ook komen, maar die is druk met haar webshop. Jammer, maar volgende keer beter.
Zo afgesproken, zo gedaan. En zo stond ik even voor half negen op het station om naar Voorburg te gaan om één uur en veertig minuten later te arriveren bij Levine. Alsof wij elkaar al jaren kennen hebben wij elkaar begroet.
Bijzonder, dat is het.
De workshop startte met thee met een een zelf gebakken kerststol (Nee, wij kennen geen schroom, goed brood kun je altijd eten). Op het programma stond een vloerbrood met hazelnoten en brood met zongedroogde tomaten, kaas en pijnboompitten.
Nou die hebben we gemaakt. Niet vragen hoe, want dat weten wij geen van allen meer.
Tussen de lachsalvo’s door hebben we de deegjes gekneed, laten rijzen, doorgeslagen, opnieuw laten rijzen en gebakken in de mooie Rofco oven van Levine.
We hebben karateslagen op het brood gezien. ‘Hak en scheurwerk’ met de vlijmscherpe scheermesjes in de praktijk gebracht en de mascara onder onze ogen weggeveegd. De muur heeft een paar ‘creatieve spatjes’ gekregen en de kat heeft na ons bezoek geestelijke steun moeten krijgen. We leerden over ‘het op spanning brengen van het brood’ het ‘trekken van een vliesje’. Uitleg over eiwitpercentages en verschil in bloem.
En we hebben gehuild van het lachen.
Met vertraging van maar één uurtje konden we toch allemaal twee vloerbroden met hazelnoten en 3 broodjes met gedroogde tomaten, kaas en pijnboompitten meenemen. We spraken af het nog eens te herhalen in het volgende jaar.
Voor mezelf nam ik een mooie ‘mal’ mee om brood in te laten rijzen.
Ook enthousiast? Hier is de site van Levine waar iedereen kan leren brood bakken.
Nu rest mij alleen te zeggen dat ik een nieuw doel behaald heb. En wel nummer 20:
Een workshop/ masterclass volgen
Dat is er weer één.
Geef een reactie