Mosselen koken
Ik ben op het egoïstische pad geweest. Kon het niet helpen. Daarbij was het het laatste weekend van de kerstvakantie en na alle liflafjes kon dit er ook nog wel bij. We zitten namelijk met een zieke. Een zieke die geen enkele trek heeft. En dat heeft zijn nadelen. Ik ben namelijk niet zo goed in kleine porties koken.
Ik kook in bulk.
En het liefst voor tien mensen tegelijk.
Maar ja, dat ging nu niet. En Puberdochter had haar zinnen gezet op een pizza. Iets waar ik nu niet warm voor kon lopen. Ik besloot dus, heel schandelijk, iets voor mijzelf te maken.
Iets dat wij nooit eten omdat ‘de rest’ het niet blieft.
Dus na tien jaren dit ontbeert te hebben kocht ik voor mezelf twee kilo mosselen.
Helemaal voor mijzelf, alleen.
Nu lijkt dat makkelijker dan het was. Op de eerste plaats moest ik drie winkels langs om mijn mosselen te scoren. Wat een toestand. Zelfs de visboer had ze niet meer.
En dat zegt wat.
Het universum wist waarschijnlijk van mijn egoïstische daad en strafte mij daarom met twee extra ritjes in onze stad. Waarschijnlijk wist het universum niet af van het bestaan van de LIDL, want dat is waar ik ze alsnog vond. Daarvoor moest ik wel de parkeergarage in wat de relatief goedkope LIDL dan weer teniet deed.
Snel griste ik nog een blik bier uit het schap en een zak soepgroenten, want volgens mij kon dat goed bij de mosselen.
Ik weet niet wat mij bezielde.
Als een junk met de mosselen onder mijn oksels rende ik naar mijn auto. Bang voor nog meer bestraffende acties van wie of wat dan ook.
Altijd het zekere voor het onzekere he?
Eenmaal thuis heb ik een uurtje over mijn mosselen gemijmerd. En kwam tot de conclusie dat ik geen enkele bekwaamheid bezat om mosselen te koken.
‘Use it or loose it’.
Vooral dat laatste had betrekking op mij.
Mosselen koken
Op Twitter vroeg ik wat tips en recepten.
De beste en de lekkerste kwamen voorbij van mensen die wel vaak mosselen koken. En die recepten waren echt heerlijk. Maar ja, niks in huis he?
Dus ik besloot ze gewoon te koken in het bier met de soepgroenten. Aangevuld met een paar gedroogde pepers en twee tenen knoflook.
En het is helemaal niet moeilijk, dat was een hele opluchting.
Hoe? Zo deed ik het:
2 kilo mosselen
1 zakje soepgroenten
gedroogde pepertjes, naar smaak
2 tenen knoflook, grof gehakt
250 milliliter bier (ik was niet alleen egoïstisch, maar ook nog eens hebzuchtig)
beetje olijfolie
Maak de mosselen schoon. Ik liet de wasbak vollopen en legde daar de mosselen in. Gooi mosselen die stuk zijn weg, hele zware mosselen ook (zitten vol zand) en mosselen die open zijn en niet sluiten na een tik op het aanrecht. Verwijder ook zo ver het kan alle ongerechtigheden.
Zet een grote pan op het vuur, verwarm daar de olijfolie in en bak de groenten, knoflook en pepertjes even in aan.
Giet het bier erop en laat dit aan de kook komen. Kook dit 5 minuten op hoog vuur.
Doe de mosselen in de pan en leg het deksel op de pan.
Kook nu de mosselen op hoog vuur in 5 tot 7 minuten gaar tot ze open zijn.
Serveer de mosselen meteen.
Gooi mosselen die niet open zijn gegaan weg.

Geef een antwoord