• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Es vertelt, bespreekt en neemt waar / Over kinderen, koken en eten

Es vertelt, bespreekt en neemt waar

Over kinderen, koken en eten

Puberdochter

Foto: Puberdochter op het strand

Op Twitter ontstond een discussie over de kindermenu’s in restaurants. De menu’s voor kinderen bestaan niet uit een mini portie van het ‘grote mensen menu’.
Nee, op deze menu’s prijken de frikandellen, appelmoes en patatten.
Of pannenkoeken en poffertjes.
En dat is raar.
Vind ik.

Annemiek en Eetschrjver schreven er ook al over. En ik ging eens bedenken wat ik eigenlijk precies deed toen Puberdochter nog klein was.
Ik kwam tot een conclusie: “Ik deed maar wat”.
Juist.
Geen enkele visie. Geen enkele ‘wel doordachte’ manier wanneer het om eten ging.
En eerlijk? Nog steeds niet.

Op de eerste plaats at ik alles toen ik borstvoeding gaf.
Ja, pepers, knoflook, kruiden, uien en alles wat ik altijd al at en nog steeds eet.
Waarom?
Het enige dat ik ooit als visie had, is dat mijn oma drie kleine kinderen groot moest brengen in een Jappenkamp en ik besloot dat zij geen enkel voedsel zou overslaan in zo’n tijd van schaarste.
En zeker haar pepers niet zou laten staan, daar hou je de boel nog enigszins houdbaar mee in de tropen.
Ze zijn alle drie groot geworden.

Op de tweede plaats had ik bedacht dat baby’s toch wel huilden en buikkrampjes zouden hebben. Dat spijsverteringssysteem moet groeien en zich ontwikkelen en dat gaat gepaard met krampjes.

Last but not least, ik was alleen.
En ik hou nu eenmaal van koken. Dat deed ik ook toen ik alleen was. Ik zag het als mezelf verwennen, iets dat niemand anders voor mij deed. En dat doe je niet met slappe en flauwe happen.
Dus kookte ik de sterren van de hemel, of zoiets.

Nu ben ik zelf geen zoetekauw. Een dropje op zijn tijd, maar om snoep, chocolade en koekjes geef ik niet echt. Geef mij maar iets hartigs. En toen Peuterdochter naar de peuterspeelzaal ging kwam ik erachter dat ze eigenlijk nog nooit een snoepje had gehad. Zat gewoon niet in het systeem zeg maar. En dat is niet erg. Alleen een shock als moeder zijnde. Ik voelde me bijna schuldig, maar bedacht me dat het echt geen eerste levensbehoefte is.
Ze heeft overigens haar tekort prima ingelopen.

Wanneer ik uit eten ging bestelde ik gewoon een extra bijgerecht en vroeg een bordje extra.
Alles samen eerlijk delen. En zoals dat gaat met kinderen. Wat jij doet vinden ze normaal.
At ik inktvis? Dan at zij dat ook. Blaadjes sla? Ook blaadjes sla. Polenta? Natuurlijk, ook een stukje polenta voor Peuter.
Op één keer na. Ik at, in het buitenland, een oude geit. Het rook muf en bij de eerste hap meende ik een complete kinderboerderij in mijn mond te hebben inclusief de mesthoop.
Kleuterdochter nam een hap, kauwde, slikte en meldde:”Mama, dit kippie vin ech nie so lekker”. En daarmee was de kous af. Ik heb moedig doorgegeten.
Zo ben ik.
Ik ben in een vroeger leven heldin geweest.
Het is maar dat u het weet.

En dan worden kinderen groter.
Krijgen een eigen mening, willen steggelen en grenzen opzoeken. En dat is goed. Maar dat gaat ook over eten. Dus dan willen ze iets niet. Niet omdat het niet lekker is. Maar ze maken een statement.
En dat is wel eens lastig.
Ik, ‘zij zonder visie’, maakte me er niet druk om. Gaf haar wat fruit met yoghurt, haalde mijn schouders op en ging door waar ik mee bezig was.
Ze krijgen vanzelf trek, want die yoghurt met fruit gaat ook vervelen.

En dan worden ze Puber.
Hier dacht ik nog even een ‘plan’ te hebben. Alleen cola in het weekend enzovoorts. En ook alleen chips in het weekend. Geen MacDonalds en nog wat andere zaken.
Heel, heel vlot heb ik dat los gelaten en werd ik weer ‘zij zonder visie’.
Waarom?
Omdat het veel ruzies uitlokte en nadat ze twaalf liter cola in een week naar binnen had gewerkt wilde ze liever jus d’orange en bleek water toch maar weer echte dorst te lessen.
Na veertien zakken chips van alle smaken te hebben gegeten nam ze toch maar liever een stukje kaas of een mandarijntje. MacDonalds bleek na talloze bezoeken ‘ranzig’ te zijn en blijkt het veel leuker te zijn om zelf recepten te zoeken en die midden in de nacht uit te proberen met Pubervriendin.
Loslaten heet dat. Zelf laten ontdekken.

Eén minpuntje in dit alles.
Ze lust geen pannenkoeken. Ooit trof ik een ontredderde moeder aan die een verjaardagspartijtje had gegeven voor haar kind. Alle kinderen hadden zich uitstekend vermaakt met hun pannenkoek uit het plastic, behalve, juist, mijn dochter. De moeder kon niet begrijpen dat een kind geen pannenkoeken lust, want ieder kind lust dat. En zo denken, jammer genoeg, ook vele restaurants erover.
En dat is, op zijn zachts gezegd, dom.
Ze plegen culinaire moord op hun eigen toekomstige gasten. Of de koks zijn levensmoe en zonder inspiratie en willen over, pakweg, vijftien jaren alleen nog maar poffertjes serveren.
Dat is altijd al hun droom geweest.
Weg met die Michelin sterren! Pannenkoeken en stroop, daar kun je pas los op gaan!

En ondertussen genieten dochter en ik van sushi of vraagt ze op de camping of we die avond Boeuf Bourguignon kunnen eten. Natuurlijk. Uren lang stoofvlees op mijn camping gasstel, maar misschien daarom nog wel lekkerder. En ondanks dat ze kan eten als een bootwerker hoef ik me niet aan te melden bij ‘Help, mijn kind is te dik’. Want ik ben er van overtuigd dat we hier gezonde voedingsgewoonten hebben. En daar kan af en toe heus wel eens een snoepje, een glas frisdrank of een zakje chips bij.

Ook lekker:

  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


8 Reacties

« Mijn wensen voor u in 2012
Mosselen koken »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}