Pizzadeeg zelf maken
Het is waar.
Een echte pizza wordt in een houtoven gebakken en dat levert een meer krokante korst op. Maar ja, wanneer u net als ik niet beschikt over een houtoven, dan moet het maar ‘met de riemen die we hebben’.
Dus hieronder een aantal tips met mijn ‘riemen’:
Ik leg de pizza op een stuk bakpapier. Laat de bakplaat in de oven staan zodat deze ook heel heet wordt. De pizza gaat met bakpapier en al op de hete plaat
Bij de ‘natte ingrediënten’ zoals champignons en ui bak ik de pizza aan het einde nog even op hete lucht, zo verdampt er meer vocht.
Het lijkt leuk, maar schijfjes tomaat zijn niet zo handig op de pizza omdat ze heel veel vocht afgeven. Maak er liever een salade van voor erbij. Voor de mensen die perse toch tomaten willen, neem dan zongedroogde tomaten.
Beleg de pizza niet te dik.
Dat is een bevel.
Smeer er ook niet te veel tomatensaus op. (Basisrecept tomatensaus voor pizza)
Dat is een opdracht.
Wacht met de kaas. Die doe ik na 10 minuten er pas op, anders smelt de kaas al en kan het vocht niet verdampen.
Zet de oven op zijn allerhoogste stand, hier is dat 250 graden Celsius.
De tomatensaus is soms wat donker aan de randen. Dat is niet verbrand, dat heet ‘rustiek’.
Nog steeds geen houtoven, maar een heel redelijk resultaat.
Nodig (voor 3 pizza’s):
- 500 gram bloem
- 300 gram water, lauw/ warm
- 7 gram gistkorrels (1 zakje)
- 10 gram zout
- 1/2 theelepel gedroogde oregano
Edit 4 maart 2016. Drie pizza’s is niet courant voor een gezin van vier dus zet ik de hoeveelheden voor 4 grote pizza’s hieronder:

Pizzadeeg zelf maken
Ingrediënten
- 750 gram bloem
- 15 gram zout
- 10 gram gistkorrels 1,5 zakje
- 450 gram water lauw/ warm
- 750 gram bloem
- 1 theelepel gedroogde oregano optioneel
- 15 gram zout
Instructies
- Mix alle ingrediënten door elkaar. Met je handen (plakt in het begin, maar ga gewoon stug door!), met een keukenrobot of met de deeghaken van je mixer.
- Kneed het zeker 5 minuten tot je een bal deeg hebt.
- Vet een kom in met wat olie en leg het deeg erin. Keer het een keer om zodat alle kanten een beetje olie hebben.
- Dek het af met wat folie en laat een een uur rijzen. Of tot het twee keer zo groot is.
- Verwarm de oven voor. Zo heet als hij kan.
- Sla het deeg terug (= plat drukken), druk de grote luchtbellen eruit.
- Verdeel het deeg in drie stukken.
- Neem een stuk deeg en rol het uit, maar laat de randen iets dikker.
- Beleg de pizza naar wens en bak hem in een gloeiendhete oven (Zo heet als je oven aankan.) in 10 tot 15 minuten gaar en knapperig.






Hoi Alitan,
Ik heb een rechthoekige. Past in de oven. Ik zou er een nemen die net in de oven past. Je kunt er namelijk ook heel goed brood op bakken. Ik bak 1 pizza per keer.
Zin om dit te gaan maken! Ik heb alleen geen pizza bakplaat dus ga er een halen.. maar welk formaat moet ik nemen voor dit recept voor 3 personen? Maakt het wat uit?
Ik zie ze online van 40cm doorsnede, 45, 50, 36, 38, van alles! Ik hou niet van dikke pizza’s, dus ik zou wel graag willen weten welke bij dit recept past 🙂 Thanks!
Ah! Fijn om te horen! Denk er even om dat met volkorenmeel er soms wat aangepast moet worden wat betreft water. Dat had ik namelijk ooit met het ‘no knead’ Bread.
Ik heb onlangs dit pizza deeg gemaakt en jawel; was heerlijk! De tip van de kaas heb ik ter harte genomen en zowaar; een heerlijke knapperige pizza én lekkere kaas erop.
Bedankt!
(volgende keer wil ik er wat volkorenmeel doordoen)