• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Es vertelt, bespreekt en neemt waar / Recept hamlappen, gekopieerd

Es vertelt, bespreekt en neemt waar

Recept hamlappen, gekopieerd

Ok, op de eerste plaats wil ik laten weten dat ik niet leef van mijn schrijfsels.
Dat zou leuk zijn, misschien, ooit. Of misschien wel nooit.

Wat ik ook wil laten weten dat er heel wat uren zitten in een weblog.
Dat doe ik zelf.
Wil ik zelf en zet me daar ook regelmatig toe.
En mijn beloning zijn de leuke reacties in de vorm van comments, mailtjes die ik krijg van mensen die me vertellen dat ik ze inspireer en mensen uit mijn directe omgeving die zomaar vertellen dat ze iedere update van mijn blog lezen en daar veel plezier aan beleven.
En dat is leuk. Nee, dat is fantastisch!

Links en rechts hoor ik wel eens dat complete stukken zijn gekopieerd en in een website geplakt. Ook de foto’s worden zonder pardon erbij geplakt. Dat allemaal zonder even te vragen en zonder bronvermelding.
En wanneer u hier regelmatig leest weet u dat foto’s van eten maken een hele toestand is. Daar gaat ook heel veel tijd in zitten. Niet zozeer bij mij, ik doe vaak maar wat en laat de flitser aan, neem een foto, leg (voorzichtig!) de camera terug en ga eten. Ik maak foto’s om te laten zien dat ik niet zomaar wat verzin, maar dat het recept dat ik plaats daadwerkelijk getest en gegeten is. Ooit, misschien, zal ik me daar nog eens in verdiepen, of nooit.

Enfin.

Nu heb ik gedacht dat mijn recepten niet de moeite waard zijn om te kopiëren. Niet omdat ik onzeker ben. Maar ik maak geen uitzonderlijke gerechten.
Ik maak ‘echt eten’.
Mijn doel is ook geen hoogstaande culinaire gerechten, mijn doel is mensen te laten zien dat je prima kunt koken zonder pakjes en zakjes.

Ik ben dan ook nooit te vinden op Smulweb. Een site waar wel heel veel geknipt en geplakt blijkt te worden. En van AllerHande Kookschriften had ik zelfs nog nooit gehoord.
En daar wilde ik wel eens even spieken.

Heeft u die bonk gehoord?
Dat was ik!
Ik viel van mijn stoel. Van verbazing.
Ik typte ‘hamlappen’ in en zag tot mijn grote verbazing dat ‘mijn recept’ (en dat kon ik gelijk zien omdat ik in dit recept over ‘scheutjes’ en beetjes’ praat) van hamlappen er stond. Gewoon gekopieerd en geplakt. Niets aan veranderd, behalve een stukje persoonlijke tekst van mij dat weggelaten is.

Nu was ik gewoon vereerd.
Eerst.
Ik bedoel, plagiaat kan ook beschouwd worden als een compliment.
Ze hebben toch de moeite genomen om de tekst te selecteren, de knoppen voor het kopiëren in te drukken, weer naar de andere pagina te gaan, daar weer de cursor op de juiste plek neer te zetten en dan óók nog weer de knoppen voor het plakken in te drukken. En als laatste ook nog even de ‘backspace’ toets ingedrukt houden om het stukje persoonlijke tekst te verwijderen.
Kijk, dat kost moeite.
En dat doen ze omdat ze mijn recept zo goed vinden.
En dat is een compliment, toch?

Wat dan wel jammer is, is dat Ria Bakker zegt dat het haar eigen recept is en dat er bij de bronvermelding alleen ‘Internet’ staat.
Hé Ria!
Ik ben best leuk hoor!
En ik bijt niet.
En een linkje terug is een ‘groot goed’ hier op het Internet.

Dus, lieve mensen, voor mij maakt het niets uit. Mijn hypotheek wordt er niet van betaald, maar zullen we afspreken dat wanneer u het zo’n leuk recept vind, uit een boek of op het Internet, dat u even vraagt of u het mag gebruiken? En dat u er dan ook onder zet van wie het afkomstig is?
En zullen we van de mensen, die uitgebreid onderzoek doen en het een echte baan is, gewoon het plaatsen van recepten aan hun overlaten? (Alhoewel ik weet dat wanneer je het vraagt ze vaak meer dan bereid zijn om je op weg te helpen, iets op te sturen of je op andere wijze willen helpen.)

Ook lekker:

  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


9 Reacties

« Pizzadeeg zelf maken
Biologische worst, zelf maken »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}