Tomatensaus voor pizza, zelf maken
Ik geloof dat er maar weinig mensen zijn die niet van pizza houden. Ik denk dat het komt omdat iedereen kan kiezen wat er op komt te liggen. Voor de ‘picky’ mensen onder ons ‘geen enge groene dingetjes’, voor de mensen die in de jaren zeventig zijn blijven hangen met een paar schijven ananas erop, voor de culinaire durfal met de meest blauwe kaas en peren erop en voor de puristen niet meer dan een plakje prosciutto en afgetopt met een paar blaadjes rucola.
Hoe dan ook. Er is een basis. En de truc van een goede pizza zit hem in een niet te natte saus. Daar worden ze zompig van. En een hete oven, het liefst op een steen, maar een hete bakplaat gaat ook prima.
Ik heb (nog) geen steen.
Prioriteiten enzo.
Dit is de tomatensaus die ik maak. Wel ’tomaterig’, maar niet te nat. Overigens komt het woord ’tomaterig’ niet voor in de Dikke van Dalen, maar dat komt nog.
Ben er mee bezig.
Tomatensaus voor pizza, zelf maken
Dit heb ik gebruikt:
- 4 tomaten, in grove stukken gesneden
- 140 gram tomatenpuree
- 1/2 theelepel zout
- 3 tenen knoflook, in grove stukken gehakt
- 1/2 ui, grof gehakt
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 eetlepel gemalen zwarte peper
- 2 gedroodge pepertjes, verkuimeld (of een halve theelepel cayennepeper, naar smaak)
- 1/2 eetlepel olijfolie
Zo maakte ik het:
Verwarm de olijfolie in een (niet al te grote) pan.
Fruit hierin de ui en de knoflook glazig.
Voeg de tomatenpuree toe en bak dit vijf minuten op laag vuur mee.
Doe de tomaten erbij en bak ze tot het meeste vocht verdampt is, op half hoog vuur.
Pureer nu alles met de staafmixer.
Voeg de oregano, zout en peper toe en roer goed door.
Laat de saus afkoelen voor gebruik.
Geef een reactie