Recept voor hamburgerbroodjes. (Voor 16 stuks. Dat is misschien wel wat veel, dus naar gelang het recept halveren. Maar ze vriezen ook goed in. Handig voor een volgende keer.)
Nu hebben wij helemaal geen standaard dagen voor standaard eten. Ik ‘doe altijd maar wat’. En toch, wanneer ik mijn camera uitlees zie ik dat op de foto’s van vrijdag vaak pizza of hamburger staat.
Duidelijk een snackdag.
Deze keer heb ik de hamburgerbroodjes eens niet met sesamzaad bestrooid. Want die vallen er altijd af, net zoals bij de MacDonalds, werd mij verteld. Dat wilden ze dus niet. Ik had nog wat gemalen pompoenpitten en zonnebloempitten over van de crackers die ik die ochtend had gebakken.
Deze hamburger is belegd met sla en kiemen (uit mijn Odin pakket), rundvleesburger, kaas en bacon. Een echte burger volgens ‘hun’. U begrijpt dat mijn weekend fantastisch was en dat alle was en afwas werd weggewerkt.
Of zoiets.
Er staat hier al een recept voor hamburgerbroodjes. Dus dit is nummer twee. Het is veel deeg. Heel veel deeg, maar geloof me: Maak van de rest één of twee broden en gebruik die als sandwichbrood.
Hamburgerbroodjes, nummer 2
Dit heb ik gebruikt:
- 800 gram bloem
- 425 gram melk (Let op! In gram!)
- 9 gram gist (korrels)
- 75 gram suiker
- 85 gram olijfolie
- 14 gram zout
- 1 ei
Zo maakte ik het:
Meng alle ingrediënten door elkaar en maak er een deeg van.
Kneed het deeg, op de hand of in een machine, 5 minuten. Het deeg is iets plakkerig.
Vorm er een bal van.
Vet een kom in met wat olijfolie en leg het deeg er in. Keer het éénmaal om zodat alle kanten bedekt zijn met olie.
Dek de kom af met plasticfolie of een vochtige theedoek.
Laat het deeg op kamertemperatuur rijzen tot het verdubbeld is in volume.
Haal het gerezen deeg uit de kom en druk het plat.
Neem per hamburgerbroodjes 85 gram deeg en maak er een bolletje van. Laat de bolletjes 5 minuten rusten.
Vet de kom weer iets in met olijfolie en leg de rest van het deeg terug in de kom. Dek het af met folie of een vochtige theedoek. Zet het deeg in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Druk na 5 minuten de bolletjes iets plat, dek af met ingevette folie of een theedoek bestoven met wat bloem en laat ze 25 minuten rijzen.
Bestrijk de bolletje met wat melk en strooi er eventueel wat maanzaad, sesamzaad en/ of gemalen pitten over.
Bak de bolletjes gaar in 20 minuten.
*Lees hieronder verder over de rest van het deeg.
Op de eerste plaats:
Je kunt ook het deeg een paar dagen van te voren maken. Het deeg blijft 4 dagen goed in de koelkast. Maak dan het deeg en zet het direct in de koelkast. Het deeg dus niet laten rijzen de eerste keer.
Eenmaal uit de koelkast:
Maak er de gewenste vorm van en laat het zeker 2,5 uur rijzen voordat het in de oven gebakken wordt.
Voor bolletjes geldt dezelfde baktijd (20 minuten) voor iets groter brood (dit brood is lekker zacht en leent zich voor sandwiches en tosti’s) geldt een baktijd tussen de 25 en 45 minuten, afhankelijk hoe groot het brood is. Het brood is gaar wanneer het ‘hol’ klinkt wanneer je op de onderkant klopt.
Artisan Bread Every Day :: Peter Reinhart
Geef een reactie