Pita broodjes zelf maken.
Lang geleden, toen de nachten voor mij geen geheimen kende en ik me volop in het uitgaansleven stortte was ik eraan verslingerd.
Een broodje shoarma met saus.
Veel saus.
Knoflooksaus en natuurlijk die hele hete saus. Daar knapte ik van op na al die biertjes. De romantiek dan weer niet, maar dat is een ander verhaal.
Het uitgaansleven is voor mij een groot geheim geworden. Ik zou niet meer weten hoe de discotheken en cafés er van binnen uitzien. Ik weet niet welke muziek er gedraaid wordt en heb geen idee wat er, buiten bier, geschonken wordt. Ik ben ook bang dat, mocht ik onverhoopt ergens belanden dat mijn dansstijl erg ‘Old School’ is geworden.
Dus zit ik lekker thuis, draai mijn eigen oude muziek en drink een wijntje. Bier drink ik ook al jaren niet meer.
Maar ja, die broodjes shoarma. Die zijn ook lekker op ‘gewone tijden’. Zeg rond een uur of etenstijd. Bestellen doe ik nooit. Ik vind het te duur, vaak niet lekker en voelde me altijd een beetje bedonderd wanneer ik het gegeten had.
Dus maak ik tegenwoordig de shoarma zelf. En nee, niet die vieze natte drab uit de supermarkt. Die bakt niet bruin. Die kookt alvorens je het kunt bakken. En wanneer het dan eindelijk een bruin kleurtje heeft dan is het vlees keihard. Dat vlees kun je beter zelfs snijden. Dan magere hamlappen, schouderkarbonades of, heel lekker maar prijzig, lamsschouder.
En ik wil het ook nog even over het broodje hebben, uit plastic.
Die zijn al net zo hard.
Dus, tenzij je graag je tanden en kiezen tot gruzelementen wil vermalen, eet je dit niet.
Pita broodjes moeten zacht zijn. En het shoarmavlees aan de buitenkant knapperig gebakken en van binnen zacht. En goed gekruid.
Die pita broodjes zelf maken is niet moeilijk. Het kost alleen even wat wachttijd om het deeg te laten rijzen. Daarna zijn ze binnen 4 minuten gebakken.
Pita broodjes zelf maken
Deze hoeveelheid deeg maakt 6 pita broodjes.
Dit heb ik gebruikt:
- 580 gram bloem
- 340 gram water (Let op! In grammen!)
- 6 gram gist
- 60 gram honing
- 9 gram zout
- 40 gram olie (olijfolie of zonnebloemolie)
Zo maakte ik het:
- Meng het bloem, water, gist en honing door elkaar tot een een bal vormt. Dit hoeft geen mooie gladde bal te zijn.
- Laat dit 10 minuten rusten.
- Kneed het zout en de olie door de bal en kneed er een soepel deeg van. Maak er een bol van zodra het deeg goed is.
- Vet een kom in met olie en leg het deeg erin. Keer het deeg een keer zodat alle kanten bedekt is met wat olie.
- Dek de kom af met vershoudfolie of een douchemuts.
- Laat het 90 minuten rijzen (of tot het 2 x zo groot is geworden. (Dit ligt aan de omgevingstemperatuur)
- Verwarm de oven voor. Het liefst zo heet als de oven kan. Mijn oven gaat tot 250 graden Celsius. Leg er een bakplaat is (bij gebrek aan een pizzasteen) zodat de plaat ook loei heet wordt.
- Zodra het deeg is gerezen: Haal het uit de kom, druk het plat en vorm er 6 bolletjes deeg van.
- Strooi een beetje bloem op het werkvlak om plakken te voorkomen.
- Rol nu de bolletjes deeg uit tot ze ongeveer 16 centimeter in doorsnede zijn.
- Soms gaat het uitrollen wat lastig en veert het deeg steeds terug. Laat het deeg dan even rusten en rol een ander stukje deeg uit.
- Bak de pita broodjes in de hete oven. Zodra ze opbollen zijn ze klaar. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
- Snijdt de pita broodjes open en vul ze naar wens. Dit hoeft dus niet perse shoarma te zijn. Falafel, gegrilde groenten eventueel met kaas, vis, vlees, kaas. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Hier een video over het vormen van bolletjes (Boule). Let op, het deeg dat je ziet is ‘natter’ dan het deeg van mijn recept. Het vormen van een bolletje zal met dit deeg makkelijker gaan.






Ja, ze waren redelijk aan de grote kant hahaha
Tegenwoordig maak ik ze de helft kleiner:)
Top recept wel ietsje te groot maar dat is op te lossen
Ja, ze zijn wel een tikje aan de grote kant! 😂 Ik maak ze ook kleiner tegenwoordig.
Dank voor je leuke reactie!
Ik heb ze net gemaakt en ze waren overheerlijk!
De volgende keer halveer ik de hoeveelheid of ik maar er gewoon 12 van. Komt ook wel op.
De mijne waren ongeveer 2x zo groot als de standaard maat die je in de supermarkt vindt (die van 2x 5 stuks).
Hahahahaha ? Oh my. Ja. Ze zijn ‘iets’ aan de grote kant.
En heel erg bedankt voor je reactie! De volgende keer het deeg verdelen om meer broodjes te maken. Ze vriezen namelijk ook goed in.
Na ontdooien even in de toaster of oven.
Vandaag voor het eerst pita broodjes gemaakt.
Nou ja, broodjes, zeg maar BRODEN 😉
De smaak was er niet minder om.
Bedankt Es, groeten uit Nijmegen
Hoi Nel, leuk dat je ze gemaakt hebt! Ik kijk altijd even. Wanneer alles is opgebold (hahaha raar woord) dan zijn ze klaar. Dus geen ‘plat’ stukje meer in het broodjes. Je kunt ze trouwens ook in een koekenpan of grill pan bakken. Dan bollen ze niet echt op, maar kun je ze wel wikkelen om de vulling. Wel dun uitrollen dan.
En ze vriezen prima in. Ik verpak ze apart in een zakje. Daarna weer even oppiepen.
Hallo Es.
ik heb je pita broodjes vanmiddag gemaakt en vanavond gegeten.
uiteraard nog even opgepiept.
ze zijn goed gelukt maar hoe hoog is bollen ongeveer.
ik heb ze op een tegel gebakken 250° boven en onder warmte maar ze bolden aardig.
je shoarma kruiden zijn echt lekker.
en kun je ze ook invriezen ?
groet Nel
Dankjewel! En leuk dat je even de moeite hebt genomen om het te laten weten!
Gister gemaakt. Echt heerlijke broodjes! Makkelijk om te maken en een feest om te eten.
Hoi Tanja,
Ik vermoed dat ze iets aan de dikke kant waren. Soms wil het deeg wel eens wat terug veren bij het uitrollen. Dan kun je ze beter even laten liggen. Dan worden ze dunner bij het nog eens uitrollen.
Ik hoop dat je iets aandeze tip hebt.
Ze waren erg lekker, alleen de broodjes bleven van binnen nog erg klef/vochtig vond ik. Broodjes te dik gemaakt of te kort gebakken (ze bolden wel op)? Tips om dit te verbeteren?