Pittige pasta met champignons
Vegetarisch.
Dat woord valt gewoon niet goed hier. Dus voor de lieve vrede hier in huis zeg ik niets en rommel er een klein beetje (lekker) vlees door. Niemand die zeurt en ik mijn zin. En dat betekend: Minder vlees.
En met deze tactiek zijn champignons en andere paddenstoelen de beste partners in crime. Ze geven bite aan mijn gerechten en nemen de smaken goed op. Mijn truc is om de champignons niet te snijden maar in stukjes te scheuren.
Scheelt ook afwas.
Pittige pasta met champignons
Aantal Personen: 4
Dit heb ik gebruikt:
- 400 gram spaghetti
- 500 gram champignons
- 250 gram mozzarella, in stukjes gescheurd
- 100 milliliter creme fraiche
- 100 gram gerookt spek, in kleine blokjes gesneden
- 1 peper, ontdaan van zaden en fijn gesneden
- 2 tenen knoflook, fijn gehakt
- 1 bos platte peterselie, fijngesneden (ja, ook de stelen) (Niet te vinden? Neem dan een 1/2 bosje krulpeterselie)
- scheut olijfolie
- snuf peper en zout, naar smaak
- Stukje Parmazaanse kaas om mee te garneren
Zo maakte ik het:
Kook de pasta gaar in 8 minuten, in flink gezouten water. Ik meet vanaf het moment dat de pasta in de pan gaat, hierdoor blijft hij altijd al dente.
Ondertussen:
Verhit de olijfolie in een grote pan en bak daar eerst het spek in uit.
Voeg de de peper, knoflook, peterselie toe wanneer het spek knapperig en bruin is.
Giet de pasta af en bewaar een kop van het kookvocht.
Bak de champignons mee met de spek, knoflook, peper en peterselie.(Hou wat van de peterselie achter om mee te garneren)
Doe de pasta in de pan met spek etc. Doe er gelijk de mozzarella en creme fraiche bij en een flinke scheut van het kookvocht.
Roer nu op hoog vuur tot er een soort van kaassaus om de spaghetti is gevormd. Doe er eventueel nog een scheut van het achtergehouden pastawater bij wanneer de saus te dik is.
Schep het warm op, garneer met Parmazaanse kaas en eventueel nog wat peterselie.
Note: Neem niet de pakjes voorgesneden spek uit de supermarkt. Die zitten vol met water. In de supermarkt liggen ook pakjes spek in een stukje. Die zijn altijd nog beter dan die vieze reepjesā¦.






Hallo Joost,
Dan voor je reactie en compliment. En inderdaad, zonder spekjes is hij ook heel prima!
Ziet er lekker uit. Waarschijnlijk is het ook helemaal zonder de spek ook nog lekker.