Poori recept
Eens in het jaar is er in het centrum een boekenmarkt. Oude afgedankte boeken die verkocht worden voor een goed doel. En, zo ben ik, sponsor ik graag goede doelen. Ik offer me met liefde op om dan een paar kookboeken te kopen. Iemand moet het doen.
Al gelijk viel mijn oog op een fel oranje gekleurd boek van Madhur Jaffrey, Easy Curry. Nu is het hier thuis nogal ingewikkeld met curry. Sereh vinden ze naar parfum smaken, kokos is ‘niet lekker’ (Ik heb dit eigenhandig gecensureerd voor u) en gember smaakt naar zeepsop.
U ziet: Het is complex. En toch kocht ik het boek. Voor het goede doel.
En toen vond ik in dat boek een heel leuk recept voor gefrituurd brood: Poori.
U snapt, dat is precies iets voor mij.
Nu wil ik wel net doen alsof ik klakkeloos het recept heb gevolgd en dat het daarmee allemaal klaar was. Ik heb het geprobeerd, maar vond dat er echt nog wel iets aan veranderd kon worden…
Een schepje garam massala kerrie. Het maakt echt verschil. Poori met een smaakje.
Wij eten ze graag bij Pulled Pork, maar natuurlijk zijn ze heerlijk bij een curry.

Poori recept
Ingrediënten
- 130 gram gezeefd volkorenmeel doe de vezels terug in het pak, of strooi ze over je brooddeeg voor je je brood in de oven schuift)
- 130 gram bloem
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel garam massala of een ander kerriemengsel
- 250 gram melk of eventueel water
- 1 eetlepel oijfolie
- zonnebloemolie om in te frituren
Instructies
- Meng alle ingrediënten in een kom en kneed er een bal van. Voeg eventueel iets meer vocht toe wanneer het te droog is en iets meer bloem wanneer het te nat is. Het deeg mag iets plakkerig zijn, maar niet kleven aan je vingers.
- Leg de bal deeg op een bord dat met olie ingewreven is en dek het af met een stukje folie.
- Zet een brede pan op het vuur en vul deze met olie, minstens 2,5 centimeter diep.
- Verwarm de olie.
- Verdeel het deeg in 10 balletjes.
- Rol ieder stukje deeg uit, ongeveer 10 tot 12 centimeter doorsnee
- Leg één deegschijf in de olie, hij moet bijna direct boven komen drijven. Gebeurd dit niet, dan is de olie nog niet heet genoeg.
- Hou met een schuimspaan de deegschijf onder in de olie
- Zodra hij helemaal is opgezwollen keer je hem snel om en laat hem 2 seconden in de olie bakken.
- Haal je broodje uit de olie.
- Ga zo door tot ze allemaal gebakken zijn.
- Poori’s eet je het liefst gelijk, maar je kunt ze bewaren in aluminiumfolie.
Geef een reactie