Recept voor Amerikaanse Pulled Pork
Een beetje vreemde naam voor een Nederlands foodblog: Pulled Pork. Het betekend letterlijk: Getrokken varken. Nu bereid ik nooit een heel varken, al zou ik het willen. Beter gezegd is het ‘Draadjesvlees van varken’. Mwah. Het gaat er allemaal niet aantrekkelijker van klinken… Enfin. Lekker is het wel, anders zou ik het niet maken. Een paar opmerkingen:
- Begin ’s morgens of de dag ervoor. Het duurt ongeveer 5 tot 6 uren voordat het vlees echt uit elkaar valt. Het is vooral wachttijd om Pulled Pork te maken. Eenmaal in de slowcooker of (braad)pan heb je er (bijna) geen omkijken naar.
- Je hebt ‘Procureur’ nodig voor dit recept. In de supermarkt is dit niet te vinden. Bestel het online of vraag de slager naar dit stuk varkensvlees van de nek/ schouder (zonder bot).
- Ik serveer het het liefst op een broodje, maar niemand heeft gezegd dat er geen aardappelpuree of gekookte aardappelen bij geserveerd mogen worden.
- Er zijn talloze recepten voor Pulled Pork. Ik maak het in de oven of in de slowcooker en soms rook ik het van te voren. Alle variaties zijn lekker.
Ok, het recept:
Pulled Pork
Dit heb ik gebruikt:
- 1 Procureur van ongeveer 1 kilo
- 150 milliliter kippenbouillon of water met een blokje kippenbouillon
- 75 milliliter wijnazijn
- 2 theelepels (gerookte) paprikapoeder
- 2 uien, in grove stukken gesneden
- 4 tenen knoflook, grof gehakt
- 200 milliliter barbecue saus of chillisaus
- 4 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel mosterd
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel cayennepeper, meer of minder naar smaak
- 2 theelepels zout, meer of minder naar smaak
Zo maakte ik het:
Dit recept is voor de slowcooker, geen slowcooker? Neem een pan met deksel die in de oven kan en zet deze in een oven van 90 tot 110 graden Celsius. (de temperatuur ligt een beetje aan de oven. Kijk even of het warm genoeg is en stel zonodig bij) Dat gaat ook prima.
- Doe de olijfolie in de slowcooker of pan.
- Doe de rest van de ingrediënten erbij.
- Zet de slowcooker aan op ‘hoog’ of zet de pan in de oven.
- Ga zitten en je puber of huisdieren vervelen.
- Kijk na 2 uren eens in de pan, mocht er iets te veel vocht verdampt zijn dan iets water toevoegen.
- Herhaal bovenstaande regels na 2 uren. En na die 2 uren ook weer.
- Na 5 tot 6 uren is het vlees zo zacht dat het makkelijk met 2 vorken uit elkaar te trekken is. Doe dit in de pan, of eventueel in een andere schaal.
- Leg het vlees terug in de slowcooker of pan en meng het met het overgebleven vocht.
- Serveer op een broodje met een koolsalade.
Note: Pulled Pork is ook erg lekker op Pooris. Heerlijke gefrituurde broodjes!
Hoi Jolanda,
Dank voor je reactie. Wat leuk dat je allerlei recepten uitprobeert!
Ik roer (een gedeelte) van de jus er gewoon weer door. Ligt er aan hoeveel erover is. Maar zonder is ook prima, dat is ook afhankelijk van je eigen smaak.
Ben verschillende puled pork recepten aan het uitproberen met verschillende soorten varkensvlees. Heb dit recept net gemaakt van hamlappen. Smaakt heerlijk. Alleen heb ik echt een pan vol jus. Doe ik het daar weer in terug als ik het uit elkaar getrokken heb? Lijkt me zelf een beetje te nat. Of kook ik dit nog droog zonder deksel? Nu maar alle lekkers eruit gevist met de schuimspaan en door de pulled pork gemengd en de jus weggedaan, maar weet t eigenlijk niet zo goed.
jolanda
Dankjewel Bianca! Leuk om te horen dat het geslaagd was! ☺️
Gisteren voor 5 personen gemaakt met schouderkarbonade : heel erg geslaagd en volop complimenten van onze gasten. Aanrader!!
Wat leuk om te horen Erwin! Altijd fijn als je gasten lekker hebben gegeten. 🙂
Ik heb in totaal 4 kg gemaakt en het was binnen no time op.
Heerlijk gerecht en iedereen heeft genoten. Echt een aanrader ook voor een verjaardag
Hoi Erwin,
Wat leuk om te horen! Ik ben benieuwd of het meegevallen is? En dat jullie natuurlijk heerlijk hebben gegeten! En dank voor je reactie, altijd leuk om iets te horen van je lezers!
Groeten,
Es
Vandaag ga ik het voor het eerst maken. 2 keer 2 kg voor een verjaardag. Best spannend allemaal.
En dat zegt een “echte” amateur kok. Maar dit recept klinkt perfect.
Toi toi toi
Dankjewel Yvonne! Het recept heb ik jaren geleden al gepost en is vaak gemaakt. Met goede resultaten.
Veel plezier ermee en dank voor je reactie!
Hallo Es, Was op zoek naar een recept voor pulled pork en dit van jou spreekt me het meest aan. Gelukkig heeft onze nettorama wél regelmatig procureur, waar ik heel blij mee ben, want dat is toch (bijna) het lekkerste stukje vlees van het varken! Ga het komende week zeker klaar maken. Bedankt!
Hoi Patrick,
Ja. Alles in de pan en stoven. Wanneer het gaar is trek je met 2 vorken het vlees in draadjes dat dan in de saus komt te liggen.
Veel plezier ermee!
Hallo, is het de bedoeling dat je alle ingrediënten in de pan stopt en vervolgens de oven in? Dus inclusief de saus etc.?
Hoi Ilse,
Dat kan prima hoor! Of gewoon op het fornuis op zo’n vlamverdeler.
Veel plezier ermee!
Dit recept klinkt erg lekker! Kun je in plaats van een pan in de oven ook een diepe braadslede gebruiken en deze afdekken met alluminiumfolie oid? Ik weet namelijk niet of mijn pannen in de oven kunnen.
Alvast hartelijk bedankt!