• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Es vertelt, bespreekt en neemt waar / 52 doelen / Es ging zelf kaas maken

52 doelen Echt Eten Es vertelt, bespreekt en neemt waar Kaas Voorraad maken

Es ging zelf kaas maken

Es ging zelf kaas maken

Es ging zelf kaas maken

Toestanden.
Complete zenuwinzinking zou ik er van krijgen. Niet zozeer van het kaas maken zelf. Dat ging best redelijk. Het laatste deel, het persen van de kaas nekte me bijna. Ik kijk nog steeds met lede ogen naar mijn gebutste sappakken en gebroken houten plankje….

Maar ik ga geen kaaspers kopen. Ik weiger. Voor nu. Misschien wanneer ik het echt heel leuk ga vinden.

Enfin.

Ik ging kaas maken. Voor mijn 52 doelen. En ja, ik ben eerst begonnen met roomkaas en een soort van mozzarella. Dat laatste vergt nog een herkansing.
Dat hoort u later.

In mijn gedachten zag ik een geel, rond kaasje. En Es zou Es niet zijn wanneer ze daar niet voor zou gaan. Dus Es zocht heel het Internet af opzoek naar een goede beschrijving voor het maken van een Gouda kaasje.

En hoe veel we ook delen op het Internet, zo weinig dat er echt toe doet wordt maar gedeeld. En dat is jammer.
Dus deel ik hier mijn recept. Zo gedetailleerd mogelijk. Met mijn zeges en mislukkingen.

Ik had verse melk. Van de boer. Van die aardige jongen. Waar de pubers niet zo blij mee waren.

Enfin.

Het recept.

Wat heb ik gebruikt?

  • 3 liter melk, neem verse melk. Dus geen lang houdbare melk. Ik heb er heel wat liters melk mee verspild. Don’t ask.
  • 40 milliliter karnemelk
  • 12 druppels stremsel (te bestellen via Internet of ook wel eens bij de plaatselijke Turkse winkel in een klein flesje)
  • 100 milliliter water
  • 22 gram zout (z0nder jodium)
  • 600 milliliter water

Extra: Warm/ heet water

Tot zover de ingrediënten. Dat is niet veel. Het is net zo’n wonder als meel, water en gist. Zo simpel, maar zulke lekkere dingen (brood) kun je er van maken.

Nu andere benodigdheden:

  • Een kaasvorm. Ik heb er één gekocht. Ooit zelf wat geprobeerd te knutselen. PVC buis, boormachine en Es. Ik heb een levenslang verbod gekregen op het gebruik van elektrische gereedschap. Ik hoef niet meer te zeggen.
  • Kaasdoek. In mijn ’test drive’ was ik hem vergeten en dat kaasje ziet er ook prima uit. Maar deze keer heb ik hem wel gebruikt. Vooral handig bij het persen in de pan.
  • Een diepvriesbakje. Voor de pekel.
  • 3 pakken melk van een liter plus een pak sap van 1,5 liter. Mijn eigen pers…. Onstabiel, maar toch.
  • Een mes. Om de wrongel te snijden.
  • Pollepel. Om mee te roeren. Duh.
  • Een soeplepel om wei mee af te scheppen.
  • Een rooster of geperforeerde plaat. Ik heb een het rooster van de magnetron gebruikt.
  • Glazen schaaltje. Om de kaasvorm in te zetten en het wei op te vangen. Dat kan natuurlijk ook van plastic zijn.
  • Een grote pan. Met deksel. Groot genoeg voor 3 liter melk.
  • Een maatbeker van in ieder geval 1 liter.
  • Een echte kaasmaker zal de thermometer wel missen.
    Ik ook.
    Maar die bleek stuk te zijn. Ze kunnen blijkbaar niet goed tegen vallen van de koelkast… Suffe dingen.

En hoe verder?

  • Giet alle melk in de pan en zet hem op het een half hoog vuur. De melk moet 32 graden Celsius worden. Een thermometer is hierbij heel handig. Ik voelde gewoon met mijn vinger of het bijna handwarm was.
  • Zodra de melk de temperatuur heeft bereikt kan de karnemelk erbij. Roer dit even goed. Niet vergeten het vuur eronder uit te draaien.
  • Leg het deksel op de pan en ga 45 minuten iets nuttigs doen. (Ik vergat deze stap… Eerlijk.)
  • Los de 12 druppels stremsel op in 100 milliliter water.
  • Roer het water met stremsel door de melk. Niet te veel roeren, net genoeg tot alles goed vermengd is.
  • Leg het deksel weer op de pan. Ga weer 45 minuten iets nuttigs doen. Echt.
  • Nu moet de melk zo gestremd zijn dat je er met een mes blokjes van kunt snijden. Is dit niet zo dan is er iets mis gegaan.
  • Snij van de ‘melk’ blokjes van ongeveer 1,5 centimeter groot. Op het oog.
  • Wacht nu 10 minuten zodat de blokjes (wrongel) even kunnen uitrusten.
  • Nu 25 minuten wachten. (Ja, je bent aan het slow cooken of niet he?) Onder af en toe roeren zodat de blokjes niet aan elkaar plakken. Breek de grote stukken, die zitten er ongetwijfeld in. Maar geen heel kleine stukjes maken.
  • Zet de waterkoker aan met ongeveer 500 milliliter water.
  • Wachten. 5 minuten. (Verwacht dat wachten vaak terug.) Zodat de blokjes naar beneden zakken.
  • Schep nu 1 liter van het wei uit de pan. En gooi dit weg.
  • Vul de maatkan met 650 milliliter koud water uit de kraan. Giet er nu 350 milliliter kokend water uit de waterkoker bij. Het water moet een temperatuur hebben van 55 graden Celsius zijn. Dat is met de hand warm, maar niet heet water.
  • Giet dit bij de melkstukjes.
  • Laat dit een half uur staan. Af en toe roeren. Grote stukken wrongel die er ongetwijfeld zijn nog iets kleiner maken.
  • Nu 5 minuten laten rusten zodat alle wrongel naar beneden zakt.
  • Schep nu zoveel wei af dat de wrongel net onder de wei staat.

Nu moet de wrongel eerst in de pan plat gedrukt worden. Ik heb het rooster van de magnetron ‘bekleed’ met een stuk kaasdoek. En die (met pootjes omhoog) op de wrongel gelegd. Hierboven op moet een gewicht van 1 kilo komen. Ik heb een fles van 1 liter gevuld met water en die er boven op gezet.

Laat dit 30 minuten staan.

  • Verwijder nu alle wei. Voorzichtig.
  • Spoel de kaasvorm om met heet water.
  • Leg er een stuk kaasdoek in.
  • Leg nu voorzichtig de wrongel in de kaasvorm. Je houdt iets over. (Doe die in een zak met zout water en gebruik dat op een pizza. Lekker.)
  • Leg op de kaasvorm een pak (of ander gewicht) van 1,5 kilo. Voor 20 minuten.
  • Haal de kaas uit de vorm, leg kaasdoek er weer in, keer kaas om en leg er nu een gewicht op van 3 kilo. Laat dit een uur staan.
  • (Dit is iets voor de nacht) Haal de kaas er weer uit, kaasdoek in de kaasvorm en keer de kaas om. Leg er nu een gewicht van 4,5 kilo op en laat dit 8 uren staan.

De volgende dag:

Kook water en giet 600 milliliter in het diepvries bakje. Los hierin de 22 gram zout op. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Haal de kaas uit de vorm en leg hem nu 5 uur in het pekelwater.

Eenmaal gepekeld krijgt de kaas een korstje. Laat dit drogen op een koele plaats. Ik deed dit in de schuur met gaas erover. Zodra de kaas droog is kun je hem (eventueel) insmeren met een coating. Maar het kaasje kan ook heel goed zonder coating rijpen. Mocht er toch ‘iets’ op gaan groeien: Neem een doekje met met een zoutoplossing (3%) om het eraf te vegen.

Keer de kaas nu regelmatig. Laat de kaas rijpen. Van 2 weken tot jaren.

Mijn conclusie:

Ik vond het heel erg leuk om te doen. Je zou eventueel wat annato (gele kleurstof) kunnen toevoegen want de kaas is en blijft creme kleurig. Maar ik vond dat jammer om te doen.

Kaas maken zal zeker nog een keer gebeuren hier. Ik wil heel graag experimenteren met mosterdzaad, fenergiek, geitenmelk, sambal en andere kruiden. En een kaas heel lang laten rijpen. Dat gaat in het begin niet, veel te nieuwsgierig!

En hiermee is er weer een van de 52 doelen behaald. Nummer 6 : “Een keer kaas maken“.

Ook lekker:

  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Privacyverklaring
    Privacyverklaring
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


7 Reacties

« Verse melk van de boer gekocht
Een andere kook app Egg Timer »

Reacties

  1. Lisa zegt

    13/04/2021 om 17:39

    Bedankt voor de duidelijke info! Dit moet ik ook eens uitproberen.

  2. Es zegt

    27/05/2020 om 15:49

    Hi Sharon,

    De kaas heb ik gemaakt door heel veel te zoeken op internet. 🙂 Dus van alles een beetje. Er is ergens een kaas-maak forum. Daar vind je veel informatie.

  3. Sharon zegt

    02/04/2020 om 14:15

    Wat een leuke beschrijving! Dit recept ga ik proberen!
    Mag ik vragen waar je dit recept vandaan hebt?

    Groetjes!

  4. Es zegt

    05/10/2017 om 14:22

    Hoi Robbert,
    Per liter melk hou je ongeveer 100 gram kaas over.

  5. Robbert zegt

    05/10/2017 om 14:17

    Wat is het volume van de kaas?
    Groetjes Robbert

  6. Es zegt

    02/02/2017 om 15:12

    Hi Frankwin,
    Wat leuk dat je helemaal uit China mijn blog hebt gevonden. En ik weet dat Aziatische landen niet zo van de melk en melkproducten zijn.
    Mocht je aan creme fraiche of sour Cream kunnen komen dan is dat een optie. En anders zou ik gaan voor de yoghurt variant (naturel) met de minste suiker.
    Overigens kun je ook melkzuurbacteriën online bestellen. Maar ik weet niet of dat een optie is?
    Succes met kaas maken!

  7. Frankwin zegt

    02/02/2017 om 15:05

    Hi Es, ik ben je erg dankbaar voor je duidelijke en leuk geschreven stukje. Wij wonen in China en aangezien hier geen kaas te krijgen is, denk ik er al een tijdje over het zelf te maken. Ik heb stremsel kunnen bemachtigen maar heb je tips voor me waarmee ik de karnemelk (je zuursel?) kan vervangen? Ik kan yoghurt krijgen maar geen ongezoete (ze gooien overal suiker in).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}