Recept aardperensoep
Bijzonder.
Dat zijn ze.
Onooglijk wanneer ze net geoogst zijn ook. Maar daar kunnen ze niets aan doen. En reken ze daar niet op af.
Ze zijn heerlijk.
Aardperen. Ook wel knolzonnebloem, topinamboer, of Jeruzalemse artisjok genoemd.
Ik heb ze pas vorig jaar leren kennen. Liefde op het eerste gezicht. Van twee heb ik, met pijn in mijn hart afstand moeten doen.
Voor het goede doel. Ze gingen de grond in om zich te vermenigvuldigen voor dit jaar.
Na de eerste nachtvorst mogen ze de grond uit. En deze week was het zover. Ze mochten de grond uit. De twee hadden toch een heel redelijke opbrengst. Ik was er verbaasd over. De planten zelf hebben geen bloemen gekregen, volgend jaar beter.
500 gram aardperen, in stukjes gesneden
1 ui, gesnipperd
150 milliliter witte, droge wijn
600 milliliter groentebouillon (kan ook van een blokje)
4 eetlepels crème fraîche (of meer naar smaak)
witte peper en zout, naar smaak
een eetlepel olijfolie
Zo maak ik het:
- Verhit de olijfolie in een diepe pan en fruit de ui erin aan tot hij zacht is.
- Doe de stukjes aardpeer bij de ui en bak ze op zacht vuur even aan.
- Blus af met de witte wijn. Laat de wijn 5 minuten koken om de alcohol te laten verdampen.
- Schenk de bouillon erbij en laat alles aan de kook komen.
- Leg het deksel erop, zet het vuur zacht en laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
- Controleer of de aardpeer zacht is. Is hij nog een beetje hard dan nog heel even laten koken.
- Pureer de soep met de staafmixer tot hij glad is.
- Roer de crème fraîche erdoor
- Proef even en maak af met peper en zout en serveer de soep direct.
Ik heb de soep als vooraf geserveerd. Ook puberdochter vond het lekker. Wel jammer dat ik er niet zoveel meer heb. Dat doe ik volgend dit jaar anders.
Geef een reactie