Recept zelf piccalilly maken
Nog nooit ben ik er geweest. Sowieso kom ik weinig meer in Rotterdam. Eén bezoek aan Rotjeknor herinner ik me nog levendig. Ik had net mijn rijbewijs, was negen maanden zwanger en wilde perse naar de Bijenkorf.
Wijt het aan de hormonen.
Het bleek toch wat ingewikkelder te zijn dan ik dacht.
Een parkeerkaartje trekken.
Hoe ik het heb gedaan weet ik niet, maar ik had te korte armen om het kaartje aan te pakken. Met mijn dikke buik kon ik niet uit de auto komen. Een lange rij geïrriteerde automobilisten achter me maakte de situatie er niet relaxter op. Van pure zenuwen manoeuvreerde ik mijn auto klem tussen de paaltjes…. In een poging om dichterbij de kaartjesautomaat te komen.
Uiteindelijk heb ik de auto via de passagierskant verlaten. Wat een hele opgave is met een zwangere buik van veertig weken. (Alleen al daarom verdien ik de Houdini prijs) En een totaal onbekende man heeft mijn auto los weten te rijden. Ik ben teleurgesteld naar huis gegaan.
Zonder te winkelen.
Met zweet op hoofd en buik.
Enfin.
Nu wil ik nog eens naar Rotterdam.
Dan wil ik naar het Kookpunt.
Punt.
Het is een winkel van maar liefst 4000m², ik bedoel maar. Lekker ruim, met of zonder dikke buik.
En hun aanbod is groot.
Heel groot.
Van sapcentrifuge tot foodprocessor naar een keukenmachine terug naar een koksmes. En ik wil het allemaal zien en aanraken. En ik denk dat ik me ga verkneukelen bij alle Kitchen Aid accessoires. Vooral die voor holle pasta’s.
Ik heb niet eens een KA.
Maar dat doet er niet toe.
Natuurlijk kijk ik nog even naar de Magimix. Alleen al omdat Jamie Oliver daar veel gebruik van maakt. En tot slot koop ik een mooie zware grillpan.
Waarschijnlijk één van Ronneby Bruk.
Of niet.
Dat ligt aan mijn bank.
Maar goed.
Recept zelf piccalilly maken

Recept om zelf piccalilly te maken
Ingrediënten
- 2 uien fijn gehakt
- 1/2 bloemkool in kleine roosjes
- 3 geschilde moesappelen in kleine stukjes
- 1, geschilde komkommer in kleine stukjes
- 6 eetlepels zout
- 1 liter water
- 2 verse groene Spaanse pepers
- 2 verse rode Spaanse pepers
- 3 tenen knoflook
- stuk verse gember ongeveer een duim groot, in grove stukken
- 125 milliliter olie
- 2 eetlepels zwarte peperkorrels
- 1,5 eetlepels koenjit
- 2 eetlepels bruin mosterdzaad
- 2 eetlepels mosterdpoeder
- 3 eetlepels bloem
- 375 milliliter azijn
- 100 milliliter water
Instructies
- Water met het zout vermengen en de bloemkoolroosjes, appelen en komkommer stukjes erin leggen.
- Een nacht wegzetten in de koelkast.
- De uien, pepers, gember en knoflook heel fijn hakken. Ik doe dit in zo’n bakje met mesjes. Gemak dient de mens en liever lui dan moe….
- Dit in de olie bakken tot het zacht is.
- Doe dan de eetlepels peperkorrels, koenjit, mosterdzaad en mosterdpoeder erbij.
- Wanneer het goed gemengd is kan de bloem erbij. Goed roeren en op een zacht vuurtje een paar minuten bakken.
- Giet dan alle azijn en het water erbij en roer het tot een egale saus.
- Laat de bloemkool, appel en komkommer uitlekken en doe die erbij. Laat dit op zacht vuur 10 minuten sudderen.
- Roer goed, het zet snel aan aan de bodem.
- Giet de hete piccalilly in schone potten en sluit ze af. (Met schroefdeksel dan 5 minuten op de kop laten staan)
- Bewaren op een donkere en koele plaats.
- maanden op smaak laten komen.
Hoi Myreen,
Wat jammer (en zonde) dat het recept niet goed gegaan is… Ik (en anderen) maken het altijd zo en het is nooit te zout. Heb je misschien het water gebruikt waar de bloemkool in gelegen heeft?
Heb je recept gemaakt. Vind het echt veel en veel te zout. Misschien goed om erbij te vermelden dat je de groenten goed uit moet spoelen, of minder zout toevoegen. Zit nu met 6 potten veel te zoute piccalilly die waarschijnlijk in de groenbak gaan eindigen. Zonde van tijd en ingredienten….