Brood zonder kneden met knapperige korst
Drie recepten staan er al op mijn blog. Niet kneden heeft zo zijn voordelen.
Het enige dat er mist aan die broden is de knapperige korst.
Dat miste ik.
Het meest bekende ‘No Knead Bread’ recept komt uit de New York Times en bestaat al ruim zes jaren. De meeste recepten zijn daar van afgeleid en verschillen maar weinig. En aangezien ik het wiel niet nog eens hoef uit te vinden gebruik in dit recept ook.
Ik heb nog andere dingen te doen. Mijn 52 doelen behalen bijvoorbeeld.
Net zoals ander brood is het bereiden vaak niet de tijdvreter. Het wachten, dat kost tijd. Ook dit recept vraagt tijd.
Wachttijd.
Voordeel van het lange wachten is een veel betere smaak van het brood. Door het fermenteren komen er fantastische smaken vrij. Bijna nootachtig en dat voor alleen wat bloem, water en gist.
Het lijkt wel magie.
Het enige waar ik tegenaan liep was de pan die met deksel en al in de oven kan. Die heb ik wel, maar was bezet. En ik bedacht me dat er vast mensen zijn die niet eens een pan hebben die in de oven kan. Het zijn vaak prijzige pannen. Dus bedacht in een andere oplossing.
Maar eerst het recept:
- 3 cups bloem (is 375 gram)
- 1/4 teaspoon gist (is 3 gram)
- 1,5 cup water (is 355 milliliter)
- 1, 25 teaspoon zout (is 7,5 gram)
Doen:
- Neem een grote kom. Doe alle ingrediënten erin en roer met een een pollepel tot je een plakkerig deeg hebt.
- Dek de kom af met een douchemuts of stuk plastic folie.
- Laat het deeg in ieder geval één nacht staan op kamertemperatuur.
- De volgende dag strooi je een beetje bloem op het aanrecht. Leg het deeg erop. Strooi ook een beetje bloem over het deeg.
- Vouw nu het deeg een paar keer over zichzelf heen. Laat het een kwartier afgedekt liggen.
- Doe een klein beetje bloem op je handen en stop nu de zijkanten van het deeg onder het deeg. Zo dat je een bolvorm krijgt. Probeer dit een paar keer te doen.
- Leg het deeg op bakpapier, strooi er wat bloem over en dek het af. Laat het twee uur rijzen.
- Een uur voordat het deeg klaar is met rijzen de oven voorverwarmen op de hoogste stand. Warm de steen op. Heb je die niet? Schuif dan een bakplaat in de oven zodat deze opwarmt.
- Doe voorzichtig het deeg in de oven. Spray met een plantenspuit de eerste 3 minuten ieder 30 seconden water in op de zijkanten van de oven.
- Bak het brood 10 minuten op de hoogste stand van de oven. Draai dan de temperatuur terug tot 200 graden Celsius en bak het brood nog 20 minuten.
- Laat het brood op een rooster afkoelen.
Nu kan het zijn dat het deeg uit zijn vorm zakt. Dat is niet erg. In plaats van de pan gebruik ik dan de ring van een springvorm. Net zo handig en niet zo duur. Wel even goed invetten.
Om een duidelijk beeld te geven heb ik een video gemaakt:
Vormen van ‘Niet kneden brood met knapperige korst’.
Hoi Hester,
Ja. Dat klopt. Het is dan ook wel plakkerig deeg. Lijkt meer op beslag. Je zou kunnen kijken of het met minder water ook lukt.
355 gram water op 375 gram bloem lijkt me wel heel erg veel, dat is wel 95%. Klopt dat wel?