Mijn recept voor de lekkerste pavlova
Dat klinkt wel erg zeker van mezelf.
En dat is ook zo.
Ik vind dit de lekkerste pavlova die er is. Ik ben geen zoetekauw en sla menig dessert over.
Mocht ooit de oorlog uitbreken dan pak ik liever zoute dingen uit het schap dan de zoete.
En dan zul je natuurlijk zien dat ik onwijs trek krijg in zoete dingen.
Zo gaat dat.
Murphy’s Law.
Enfin.
De pavlova. Ik maak hem volgens dochterlief te vaak.
En dat is iedere kerst.
Bloed kruipt waar het niet gaan kan….
Elke kerst zitten ze dus heel zielig aan de pavlova. Wéér die pavlova.
Niks geen gouden gloed om dit huis.
En zeker geen aureool voor mij.
Maar ik hou hardnekkig vast aan deze traditie.
De lekkerste pavlova maak je zelf.
Op mijn manier.
Nodig:
- 4 eiwitten (koud)
- mespunt zout
- 250 gram kristalsuiker
- 20 gram maizena
- 20 milliliter azijn (witte)
- 1 vanillepeul, het zaad ervan (de lege peul stop je gezellig in de suikerpot)
- 1/2 theelepel limoen of citroen essence
- 500 gram bosvruchten uit de vriezer
- 5 eetlepels suiker
- 400 milliliter slagroom, heel stevig opgeklopt
Extra nodig: bakblik met vel bakpapier
Zo maak ik het:
- Meng de bevroren bosvruchten met de 5 eetlepels suiker en de halve theelepel limoen (of citroen) essence.
- Meng de maizena met het vanillezaad en de azijn. In een klein kommetje.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Klop in een andere kom de eiwitten met het zout stevig tot je er punten van kan trekken.
- Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe en blijf goed kloppen met de handmixer op de hoogste stand. Ga door tot alle suiker op is.
- Meng dat het azijn- maizena mengsel door de stijf geslagen eiwitten.
- Teken met een pen een rondje op het bakpapier. Ik doe dit met de ring van en springvorm.
- Spatel nu de eiwitten op het bakpapier in het getekende rondje.
- Maak de randen iets hoger dan het midden.
- Zet nu het bakblik met het eiwit in de oven en draai de temperatuur naar 100 graden Celsius.
- Laat de pavlova in ongeveer 2 uren gaar en droog worden.
- Draai dan de oven uit, maar laat de pavlova in de oven staan tot hij helemaal is afgekoeld.
Vlak voor het serveren:
- Haal de pavlova van het bakpapier en leg hem op een mooie schaal. Soms breekt hij, maar dat is niet erg. Leg de stukken gewoon op hun plaats.
- Bestrijk de pavlova met de stijf geslagen slagroom en verdeel de bosvruchten erover. Lepel het vrijgekomen sap van de bosvruchten er ook over.
- Bestuif eventueel met wat poedersuiker.
- Serveer direct.
Geef een reactie