• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Brood / Recept Jan in de Zak

Brood Echt Eten Recepten

Recept Jan in de Zak

Recept Jan in de Zak

Recept Jan in de Zak

Deze zware maaltijd is een echte arbeiders maaltijd. Nog steeds hoor ik mensen die graag dit gekookte brood eten. Warm gesneden en met flink wat stroop en boter. Of de volgende dag de plakken opbakken in roomboter en serveren met stroop.

De krenten en rozijnen zijn optioneel. Niet iedereen vind het lekker. Ik maak mijn Jan in de Zak vaak zonder.

Hier maak ik het nog wel eens voor onze ā€˜Arme lui’s’ kerst. Kerst waar wij bewust kiezen om heel eenvoudig te eten.
Gewoon.
Omdat ik het beu was om gestrest rond te lopen met volle boodschappen tassen. En nog weken na de kerstdagen te moeten ā€˜genieten’ van alle overdaad aan eten.

Saai? Ja, misschien.
Ongezellig? Geenszins.

 

Recept Jan in de Zak

Es
Een ouderwets recept voor een brood dat gekookt wordt. Jan in de zak of Jan in het hemd. Bak de volgende dag de plakken in (ruim) roomboter en serveer met stroop.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Totale tijd 1 uur 40 min
Gang Brood bakken
Keuken Hollandse
Porties 1 Jan in de zak

Ingrediƫnten
  

  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 7 gram gist korrels is 1 zakje gist
  • 2 dl melk lauw
  • 50 gram krenten eventueel
  • 50 gram rozijnen eventueel
  • stroop om erbij te serveren
  • Extra nodig: een katoenen of linnen zak kussensloop, een vierkante doek kan ook en een grote pan!

Instructies
 

  • De bloem met de gist en zout in een kom doen en in het midden een kuil maken en het ei hierin breken. Dan langzaam met de melk de bloem tot een deeg kneden totdat je een goed deeg hebt. Het deeg enkele minuten goed doorkneden.
  • Zet het deeg weg in de oven met een pan of kom warm water en laat het rijzen. Ongeveer 45 minuten. Kneed daarna de rozijnen en de krenten er goed door.
  • Maak de zak nat en wring hem uit, bestrooi de binnenkant met bloem. Doe het deeg in de zak, knoop de bovenkant dicht.
  • Laat voldoende ruimte over voor het deeg om te rijzen.
  • Leg onder in de pan met water een bord omgekeerd (tegen het vastplakken) en zet het vuur hoog zodat het water gaat koken.
  • Wanneer het water kookt leg je de zak met het deeg voorzichtig in de pan en daarna op laag vuur in ongeveer 1,5 uur gaar worden.
  • De Jan-in-de-zak eruit nemen en even laten opdrogen.
  • Warm in plakken snijden en met stroop serveren!
  • Of de volgende dag de plakken in ruim roomboter bakken en warm serveren met stroop.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Ook lekker:

  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Privacyverklaring
    Privacyverklaring
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


5 Reacties

« Boerenkoolschotel met kip en chorizo uit de oven
Oudjaars Foodswap »

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 Ā· Divine Theme on Genesis Framework Ā· WordPress Ā· Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}