Recept Jan in de Zak
Deze zware maaltijd is een echte arbeiders maaltijd. Nog steeds hoor ik mensen die graag dit gekookte brood eten. Warm gesneden en met flink wat stroop en boter. Of de volgende dag de plakken opbakken in roomboter en serveren met stroop.
De krenten en rozijnen zijn optioneel. Niet iedereen vind het lekker. Ik maak mijn Jan in de Zak vaak zonder.
Hier maak ik het nog wel eens voor onze āArme luiāsā kerst. Kerst waar wij bewust kiezen om heel eenvoudig te eten.
Gewoon.
Omdat ik het beu was om gestrest rond te lopen met volle boodschappen tassen. En nog weken na de kerstdagen te moeten āgenietenā van alle overdaad aan eten.
Saai? Ja, misschien.
Ongezellig? Geenszins.

Recept Jan in de Zak
Ingrediƫnten
- 250 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 1 ei
- 7 gram gist korrels is 1 zakje gist
- 2 dl melk lauw
- 50 gram krenten eventueel
- 50 gram rozijnen eventueel
- stroop om erbij te serveren
- Extra nodig: een katoenen of linnen zak kussensloop, een vierkante doek kan ook en een grote pan!
Instructies
- De bloem met de gist en zout in een kom doen en in het midden een kuil maken en het ei hierin breken. Dan langzaam met de melk de bloem tot een deeg kneden totdat je een goed deeg hebt. Het deeg enkele minuten goed doorkneden.
- Zet het deeg weg in de oven met een pan of kom warm water en laat het rijzen. Ongeveer 45 minuten. Kneed daarna de rozijnen en de krenten er goed door.
- Maak de zak nat en wring hem uit, bestrooi de binnenkant met bloem. Doe het deeg in de zak, knoop de bovenkant dicht.
- Laat voldoende ruimte over voor het deeg om te rijzen.
- Leg onder in de pan met water een bord omgekeerd (tegen het vastplakken) en zet het vuur hoog zodat het water gaat koken.
- Wanneer het water kookt leg je de zak met het deeg voorzichtig in de pan en daarna op laag vuur in ongeveer 1,5 uur gaar worden.
- De Jan-in-de-zak eruit nemen en even laten opdrogen.
- Warm in plakken snijden en met stroop serveren!
- Of de volgende dag de plakken in ruim roomboter bakken en warm serveren met stroop.
Geef een antwoord