Ik weet niet of er nu culinaire doden gaan vallen onder de Fransen. Het zou zomaar kunnen.
En dan heb ik het gedaan natuurlijk.
Eigenhandig de tartiflette onteerd…
Tartiflette ken ik met alleen aardappel, spek, ui en reblochon.
En ik had de helft niet in huis.
Geen spek en geen reblochon.
Nu is dat laatste niet zo gek. Het is best een prijzig kaasje. Lekker, maar het kost wat.
Ik had wel een stuk gedroogde ham en een ordinaire camembert in huis. En een bak champignons. Die moesten op.
Dus ik besloot er een tartiflette van te maken. Of zoiets. Noem het gerust een aardappelschotel.
Tartiflette recept volgens Es


Tartiflette :: Aardappelschotel met gedroogde ham, ui en kaas
Equipment
- Koekenpan
- Ovenschaal
- Pollepel
- Snijplank
- Mes
Ingrediënten
- een kilo aardappelen
- 250 gram gedroogde ham maar gebruik gerust gerookt spek
- 1 eetlepel olijfolie hoeft niet wanneer je spek gebruikt, die bak je uit en gebruik dat vet
- 250 gram champignons in plakjes
- 1 teen knoflook uit de pers
- 1 grote ui gesnipperd
- 150 milliliter witte wijn
- 200 gram creme fraiche
- vers gemalen zwarte peper naar smaak
- 1 camembert (of andere zachte kaas) eerst overlangs gesneden (zodat je 2 ‘wielen’ krijgt) en dan in reepjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius
- Kook de aardappelen 10 minuten in de schil. Doe ze over in een vergiet en laat ze iets afkoelen.
- Bak ondertussen de ham even aan in de olijfolie.
- Voeg de ui toe en bak die glazig.
- Doe de champignons en knoflook erbij en bak die even een paar minuten mee.
- Blus af met de witte wijn. Laat die even aan de kook komen om de alcohol te laten verdampen.
- Meng de creme fraiche erdoor en maal de zwarte peper erover.
- Pel de aardappelen en breek ze in grove stukken
- Leg de aardappelen in een ovenschaal
- Schep het ham-ui-champignons mengsel erover
- Leg de reepjes camembert op de aardappelen
- Zet de ovenschaal in de oven en draai na 10 minuten de warmte terug naar 190 graden Celsius
- Bak de schotel daarna nog 30 tot 35 minuten af
- Serveer warm en met een groene salade.
Geef een antwoord