Scaloppa recept volgens Es
Italië.
Ik ben er nog nooit geweest. En waarschijnlijk zal het na deze post er nooit meer van komen.
Ik heb namelijk mijn zelf bedachte gerecht een Italiaanse naam gegeven.
Ik wordt vast uit de kookclub gezet.
Dochterlief wilde weten wat er op haar bord lag. Ik keek eens goed. Keek nog een keer en besloot het een Italiaanse ‘Kapsalon‘ te noemen.
Nu weet ik zeker dat ik nooit meer in een culinair blaadje vermeld wordt.
Het heeft er natuurlijk ook wel iets van weg. In plaats van friet, krieltjes. Grof gesneden andijvie met halve uienringen en blokjes augurk in plaats van de sla. En geen shoarmareepjes, maar varkensvlees reepjes in een roomsaus met gorgonzola.
Ik ben altijd bang dat er te weinig groenten gegeten worden.
Dat is een tik. Ik besloot dus ook champignons in de roomsaus te doen.
Culinair dingetje he?
Enfin.
Het recept.
Ik gebruikte:
- 500 gram magere varkenslapjes, in smalle reepjes gesneden
- 1 eetlepel bloem
- 400 gram slagroom
- 150 milliliter witte wijn
- 150 gram gorgonzola
- 4 tenen knoflook, heel fijn gesneden
- 500 gram champignons, in plakjes gesneden
- 1 bosje peterselie, heel fijn gehakt
- scheutje olijfolie om in te bakken
- peper en zout naar smaak
Zo maakte ik het:
- Verwarm in een grote pan de olijfolie en bak hierin de vleesreepjes bruin
- Voeg de champignons en knoflook toe en bak een paar minuten mee
- Strooi de bloem erover en bak het even mee
- Blus af met de witte wijn
- Laat op zacht vuur de alcohol verdampen
- Sudder het vlees een half uurtje in de wijn
- Schenk de room erbij en laat dit op half hoog vuur iets indikken, af en toe roeren
- Doe de gorgonzola erbij en laat deze smelten
- Roer het grootste deel van de peterselie door de roomsaus, hoe wat achter om mee te garneren. (Als je dat wilt…)
- Proef en breng op smaak met wat peper en zout
- Serveer warm
Ik deed er gebakken krieltjes bij en een groene salade met uienringen en gehakte blokjes augurk. De salade afmaken met wat citroensap en olijfolie.
Geef een reactie