Recept Stoofvlees van paardenvlees
Stiekem verstopt. Weggemoffeld in kant en klaar maaltijden. Omgetoverd van het één naar een ander dier op papier. Onheus behandeld.
Zo gaan wij blijkbaar om met ons eten.
Paardenvlees eten we niet. Of willen we niet eten, tenzij ze het op dubieuze wijze verstoppen in onze maaltijd. En toch is een slager hier in de buurt beroemd om zijn heerlijke worst.
Paardenworst wel te verstaan.
Hij is ook heerlijk.
Niks mis mee.
Enfin.
De supermarkt hier verkoopt het al jaren gewoon in het schap van het vers vlees. Ik kocht een kilo en wilde er iets speciaals mee doen.
Dat is was best een opgave. Want het is en blijft gewoon stoofvlees.
Ik keek eens bij Antoinette op haar blog. En daar stond een leuk recept. Maar dan had ik twee dagen ervoor al moeten beginnen. Dat ging het niet worden.
Dan maar iets als ‘Zoer Vleis’.
Ook van Antoinette.
Oh.
Een dag te laat begonnen. Ik besloot het er gewoon op te wagen en de slowcooker de hele dag aan laten staan. Ok, een uurtje of 4…
Via Twitter liet Robert Jan ook weten een recept voor ‘Zoer Vleis‘ te hebben staan. Met tijm en mosterd erin. Ik voelde me culinair en heb een beetje van het één en een beetje van het andere gedaan.
En dus hier het recept.
Ik heb gebruikt:
- 1 kilo paardestooflappen, in blokjes gesneden
- 2 grote uien, grof gesnipperd
- 1,5 theelepel gedroogde tijm
- 2 eetlepels scherpe mosterd
- 300 milliliter azijn
- 2 grote eetlepels appelstroop
- 4 plakken ontbijtkoek
- 1/4 theelepel kruidnagelpoeder
- 3 laurierbladeren
- 400 milliliter water
- Peper en zout, naar smaak maar wees niet te zuinig
- Boter en olijfolie om in te bakken
Zo maakte ik het:
- Verhit de boter met olijfolie in een braadpan
- Bak het vlees rondom bruin aan, dit moet misschien in gedeeltes
- Zodra al het vlees bruin is een beetje extra boter in de pan doen en daar de ui op niet al te hoog vuur glazig bakken
- Vlees terug in de pan doen
- Tijm, mosterd, azijn, appelstroop, kruidnagelpoeder, laurierbladeren, water, peper en zout erbij doen en het deksel op de pan leggen
- Stoof het vlees nu 2 uren onder af en toe roeren. Dit kan in een braadpan maar ook in de slowcooker
- Na 2 uren de ontbijtkoek boven op het vlees leggen en nog een 2 uren laten stoven onder af en toe roeren
- Mocht het iets te droog worden iets water toevoegen
- Roer dan alles goed door elkaar, het vlees moet helemaal uit elkaar vallen
Wij aten het met friet, appelmoes en zelfgemaakte zure mayonaise.
Hemel op aarde.






Geef een antwoord