Recept Kaas uien broodjes
Deze keer deed ik weer mee aan de Foodblogswap. Dit initiatief komt uit een groep Foodbloggers op Facebook. Ik bakte al eens wafels voor dit event. En deze keer kreeg ik het blog van niemand minder dan Pauline!
Pauline bakte al eens mijn pitabroodjes. Heel lang geleden dus vind ik het nu leuk om eens iets van haar blog te maken.
En dat was nog best lastig. Pauline heeft heel veel recepten. Van hartige broodjes tot zoete chocolade tarwe koekjes. En weer terug. Dus heb ik me suf gezocht. Ik wilde eerst de limoen-munt limonade maken. Maar vond het weer er nog niet echt geschikt voor. Ik heb nog even getwijfeld over Nieuwjaarsrolletjes, maar ja, het is per slot al mei.
Pauline en ik komen uit dezelfde streek, ok bijna dan, in Nederland. We zijn verbonden door onze roots, zeg maar.
Uiteindelijk koos ik voor de Kaas Uien broodjes. Omdat ik zeker weet dat die hier wel in de smaak zullen vallen.
Recept Kaas Uien broodjes
Dit heb ik gebruikt: (voor 8 bolletjes)
- 350 gram bloem
- 3 gram gist (of iets meer, de weegschaal wilde niet meewerken..)
- 250 gram lauw warm water
- 5 gram zout
- 1 eetlepel olijfolie
Voor de vulling van de broodjes:
- 2 uien, in halve ringen gesneden (Pauline gebruikte er 3, maar die van mijn waren groter denk ik.)
- 1 theelepel gedroogde tijm (bij gebrek aan verse)
- Gemalen zwarte peper (dat gebruikte Pauline niet, maar ik wel)
- Beetje boter om de uien in te bakken
- Flink wat geraspte kaas
Zo maakte ik het:
- Kneed het deeg. Meng hiervoor het bloem met de gist en giet er het water erbij. Roer het water erdoor zodat er een rommelige bol met deeg in de kom zit.
Laat dit 5 minuten staan. - Strooi het zout op het deeg, doe er de eetlepel olijfolie bij en kneed het deeg tot je er een vliesje van kunt trekken. (Het blijft een beetje plakkerig, maar met ingevette handen gaat het prima)
- Doe het deeg in een ingevette kom en dek hem af met plastic, douchemuts of vochtige doek. Laat het een uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
- Bak ondertussen de uien in wat boter met de tijm. Maal er aan het eind de zwarte peper over. Laat het uienmengsel afkoelen.
- Verwarm de oven voor 200 graden Celsius.
- Verdeel het deeg in 8 stukjes. (Het blijft een beetje plakkerig, maar met ingevette handen gaat het prima)
- Leg ze op een bakplaat en dek ze af met wat ingevet plastic folie of een vochtige doek. Laat ze 10 minuten staan.
- Vet de palm van je hand in met wat olie en druk hiermee een kuiltje in de broodjes.
- Vul de ontstane kuiltjes met wat ui en leg er flink wat geraspte kaas op.
- Bak de broodjes in ongeveer 25 minuten gaar. (Pauline deed er 20 minuten over, maar toen waren ze bij mij nog wat aan de bleke kant. Andere oven. De laatste 5 minuten heb ik de hete lucht aangezet om ze iets bruiner te maken.)
Pauline, het was onwijs leuk om eens van jouw blog te koken! En deze broodjes waren op voordat ik er erg in had. Een blijvertje dus!
Hi Trudy,
Dat kan heel prima! Bak ze even 5 minuten korter en de volgende dag 10 minuutjes op 200 graden. Ik wens je heel veel plezier met de babyshower en de kaasbroodjes!
Liefs,
Es
lijkt me heerlijk! ga ze van de week ook maken voor een babyshower! 😀
Alleen een vraagje, zal ik ze dan eerst voorbakken 15 min? zodat ze klaar zijn en dan met de dag zelf weer in de over voor 10 min ofzo?
gr trudy
Ik deed het ook omdat mijn dochter ze in bulk kocht! Toen besloot ik ze zelf te maken. ☺
Veel plezier ermee!
Ik heb deze broodjes wel eens in de supermarkt gekocht maar nog nooit zelf gemaakt, goed idee !
Thank you for your commpliment and comment! Have fun with the recipe! 🙂
I am gonna try them tonight as well. They look delicious!