• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Brood / Recept Ciabatta zelf maken en bakken

Brood Echt Eten Wereldgerechten

Recept Ciabatta zelf maken en bakken

Recept Ciabatta zelf maken en bakken

Brood. Er is iets bevredigend aan. De geur van gist, de geur van vers gebakken brood en dan het (lange) wachten tot het genoeg afgekoeld is om te kunnen snijden.

En dan is het spannend. Want ik wil graag brood met wat gaten in het kruim, maar dan weer geen gatenbrood. Ja, ik ben een moeilijk mens.

Dat ‘gaten’ in je brood krijgen is nog een hele toestand. Dat gaat namelijk alleen met deeg dat wat meer vocht bevat. Wat zoveel betekend: Plakt. Deeg dat uiteindelijk meer op mijn handen zit dan op de bakplaat.
Ook leuk: de telefoon gaat dan altijd. Dat werkt zo met plakdeeg.

Enfin.

Ciabatta is ook een wat natter deeg. Maar ja, lekker. Dus na wat testen vind in dit het beste recept.

Begin een dag van te voren!

Dit heb ik gebruikt:

Voor de biga:

  • 125 gram bloem
  • 75 milliliter water (lauw)
  • 2 gram gist (korrels)

Biga maken:

  • Meng alles goed door elkaar en kneed er een deegje van.
  • Leg het deegje in een schaal dat is ingevet met wat olijfolie (de schaal moet groot genoeg zijn, het deegje rijst nog)
  • Dek de schaal af met een stuk plastic folie of een douchemuts
  • Zet het deegje weg op het aanrecht en laat het een nacht staan

Ciabatta maken:

  • Doe 500 gram bloem in een schaal of mengkom van de keukenmachine.
  • Verdeel de biga in kleine stukjes en doe deze bij de bloem.
  • Giet er 400 milliliter lauw water bij.
  • Doe er 3 gram gist (korrels) bij.
  • Voeg er 6 gram zout aan toe.
  • Roer nu met een pollepel alles goed door elkaar. Klop uit alle macht! Zo hard je kan! En dat voor een paar minuten.
  • Pak een andere schaal of kom en doe er 4 eetlepels olijfolie in en wrijf je handen ook in met wat olijfolie.
  • ‘Schenk’ het deeg in de andere schaal/ kom met olijfolie.
  • Pak nu met je handen het deeg een aantal keren op en ‘vouw’ het steeds.
  • Stop wanneer er bijna geen olijfolie meer op de bodem van de schaal/ kom over is.
  • Dek de schaal af en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen. Het moet in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Het liefst met een pizzasteen. Niet aanwezig? Laat het bakblik erin zitten om gloeiend heet te worden.
  • Bestuif het werkvlak met bloem en leg het deeg erop. Probeer zo min mogelijk het deeg plat te duwen.
  • Verdeel het deeg in 2 stukken. Doe dit met een deegsteker of een mes.
  • Rek ieder stuk uit en vouw de uiteinden terug naar het midden.
  • Leg de ciabatta’s op een stuk bakpapier en laat ze nogmaals een uur rijzen. Of tot ze in volume verdubbeld zijn.
  • Schuif de ciabatta’s voorzichtig in de oven en bak ze in 25 tot 30 minuten gaar. Ze moeten hol klinken als je op de onderkant klopt.
  • Oven niet groot genoeg voor 2 ciabatta’s in 1 keer? Bak ze dan vlak na elkaar.
  • Laat de ciabatta’s afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk.

 

Recept Ciabatta zelf maken en bakken

(Visited 114 times, 2 visits today)

Ook lekker:

  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en spek
    Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en…
  • Thaise kokos-kippensoep Tom Kha Kai
    Thaise kokos-kippensoep Tom Kha Kai
  • Recept gehaktballetjes in soyasaus
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Peperkoek huisje zelf maken
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Privacyverklaring
    Privacyverklaring
  • Aziatische vissoep met kabeljauw
    Aziatische vissoep met kabeljauw

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd


Reageer

« Es op de mandoline
Spaghetti met kip en champignons in romige wijnsaus »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 137 andere abonnees

Op datum

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Recept pierogi (gevulde dumplings) met aardappel, kaas en spek

Aziatische vissoep met kabeljauw

Thaise kokos-kippensoep Tom Kha Kai

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}