Recept Kaas Ui Brood
Brood.
Ze kunnen er niet genoeg van krijgen.
De kids bedoel ik dan. Wij ook, maar vooral de kids. Een vers, net afgekoeld brood, overleeft het misschien drie uren. Daarna is hij op. Vooral het brood dat gevuld is. Kaas en ui zijn favoriet.
Ik bak wel eens kleine broodjes, maar deze keer heb ik één groot brood gebakken. Om het ‘samen delen’ gevoel te versterken aan tafel.
Zo ben ik.
Heel pedagogisch verantwoord en zo…
Ieder moment waarop ik ze wat kan leren buit ik uit.
U snapt natuurlijk dat wij hier heel welopgevoede pubers en pré pubers hebben. Geen moodswings, geen grote mond, keurig huiswerk makend en met twee woorden sprekend. Allemaal door mijn vreselijk goed pedagogisch inzicht en handelwijze.
Dat u dat even weet.
Enfin.
Brood. Het recept.
Dit heb ik gebruikt:
- 300 gram volkorenmeel
- 250 gram bloem (neem ‘sterke’ bloem, dit zorgt voor betere gluten)
- 10 gram honing
- 10 gram gist (ik gebruik de korrels, je kunt ook 25 gram verse gist gebruiken)
- 330 gram lauw water
- 10 gram zout
- 100 gram geraspte Goudse kaas
- 2 rode uien in halve ringen gesneden
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
Zo maak ik het:
- Roer in een kom, met een pollepel, de volkorenmeel, bloem, honing, gist en water door elkaar. Laat het 10 minuten afgedekt staan.
- Voeg het zout toe en kneed er in 10 minuten een soepel deeg van. Dit kan met de hand of met de machine. Het deeg is goed wanneer je een bolletje deeg pakt, het uit elkaar trekt en er een vliesje van kan trekken.
- Vet een kom in met wat (olijf)olie en leg het deeg erin. Keer het om zodat het deeg aan alle kanten een beetje olie heeft.
- Laat het deeg in (ongeveer) 45 minuten rijzen. Het deeg moet 2 keer zo groot zijn.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Bestuif het werkvlak met wat bloem en leg het deeg erop.
- Duw met je handen het deeg uit tot een rechte lap. Ongeveer 40 x 25 cm.
- Strooi de kaas, ui en Parmezaanse kaas erover. Laat de bovenrand vrij, die wordt gebruikt om het deeg aan elkaar te ‘plakken’.
- Rol nu het deeg, van je af, op tot je een lange rol hebt.
- Vorm er een spiraal van.
- Leg het brood op een stuk bakpapier en dek het af met wat plastic folie.
- Laat het brood 20 minuten rijzen.
- Leg het brood in de oven en bak het gaar in 35 tot 45 minuten.
- Het brood is klaar wanneer het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt.
- Laat het brood afkoelen op een rooster.






Geef een reactie