Recept karbonade met esdoorn siroop van de BBQ
Zomer. Dat schreeuwt om de BBQ.
Vuur, en vooral veel rook. En nooit bemoeit partnerlief zich met het koken. Zodra er een vuurtje gestookt wordt, zit hij met zijn vingers aan de BBQ. Het mag. Zolang hij maar van het eten afblijft.
BBQ maakt zelfs van het saaiste stukje vlees een feestje.
Schouderkarbonades bijvoorbeeld.
Ik ben er dol op. (Nu ben ik dol op al het eten, maar dat terzijde…)
Dochterlief vind het “het allergoedkoopste stukje vlees dat er bestaat”…
Om vervolgens een frikandel voor zichzelf op de BBQ te leggen en dat zonder problemen naar binnen werkt.
Enfin.
BBQ en vlees pimpen. Ik was de ‘rode marinades’ met paprika en peper een beetje beu. Ik heb een foodblog en wil graag mijn lezers vermaken. De ene keer met meer succes dan de andere.
Maar toch.
Stug doorgaan.
Een tijd geleden kocht ik een fles Esdoorn siroop (Ook wel Maple siroop genoemd) bij de plaatselijke bio-winkel.
Razend duur vind ik het.
Maar ja, sommige dingen ‘moet’ ik in mijn kast hebben.
Niemand at het. Dochterlief vind het niet lekker. En ik eet eigenlijk nooit pannenkoeken.
Dus staat die fles daar maar een beetje leuk te staan. En ruimte in te nemen.
Dus bedacht ik me dat ik het wel kon gebruiken voor een ‘glazuur’ voor mijn geliefde schouderkarbonades.
Zo geschiedde.
Dit heb ik gebruikt:
- 100 milliliter Esdoorn siroop
- 100 milliliter vloeibare honing
- 1/2 theelepel gerookte paprika poeder (zoet)
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 3 eetlepels barbecue saus (Ik nam een gerookte versie, maar gewone of zelfs ketchup gaat ook goed)
- 2 eetlepels citroensap
- 4 dikke schouderkarbonades
- peper en zout, om de karbonades mee te bestrooien
Zo maak ik het:
- Doe de Esdoorn siroop, honing, paprika poeder, cayennepeper, barbecue saus en citroensap in een steelpannetje.
- Breng het aan de kook. Goed blijven roeren.
- Zodra het kookt het vuur lager zetten.
- Onder goed roeren 3 tot 5 minuten laten pruttelen. Daarna het vuur uitzetten.
- Bestrooi de karbonades met ruim peper en zout.
- Leg ze op de hete barbecue en bak ze 2 minuten.
- Keer de karbonades om en bestrijk ze met het Esdoorn mengsel.
- De karbonades regelmatig keren en bestrijken tot ze gaar zijn. Dat is ongeveer 8 minuten per kant.
- Ik vind het lekker om een deel van het Esdoorn mengsel te bewaren en als laatste op mijn bord te doen bij de karbonade.
Note: Ik bak de karbonades eerst 2 minuten voordat ik ze bestrijk. Ik gruwel er namelijk van om met mijn kwast op rauw vlees te strijken.
Kruisbesmetting enzo.
Note II: Natuurlijk kun je ook een ander stukje vlees er mee bestrijken. Ik denk zelfs dat sommige groenten er ook aardig van opknappen.
Geef een reactie