Recept Pico de Gallo
Pepers. Ik kan niet zonder. En ook ben ik een liefhebber van koriander. Niet de eerste keer….
De eerste keer dat ik koriander at dacht ik dat iemand een blok zeep in mijn soep had laten vallen. Het was in een restaurant in Portugal en ik bestelde daar een soort broodsoep. Met ‘groene dingetjes’.
Nu heb ik niets tegen ‘groene dingetjes’. Maar groene dingetjes die naar zeep smaken maken mij nerveus.
Vraagt u maar aan mijn psychiater.
Ik heb, uit belang voor alle levende wezens op deze wereld, nooit meer koriander aangeraakt.
Tot een aantal jaren geleden.
Ik at een salade bij Braziliaanse mensen. (U weet wel. Portugal, Brazilië, slavernij enzo…)
En wat ik kon niet gelijk herkennen wat ik at, maar ergens herkende ik die smaak weer. Nu vond ik het in die salade juist wel erg lekker. Daarbij vond ik het onbeleefd om het te laten staan.
En naar mate ik het meer ben gaan eten associeer ik het niet meer met zeep.
Sindsdien is het iets dat ik altijd in huis heb. En koop het niet bij de supermarkt. Drie takjes voor Euro 1,19… Ga naar de Turkse of Marokkaanse toko of Bazaar in Beverwijk. Daar krijg je een hele grote bos (300 takken) voor Euro 1,00 ofzo. Het vriest prima in, ook dat nog.
Maar dat kan voor iedereen anders zijn. Laat het gerust weg. Officieel is Pico de Gallo gemaakt van tomaat, ui, groene paprika en jalapeño peper of seranopeper.
Mijn versie is net weer even anders….
Dit heb ik gebruikt:
- 3 grote, rijpe tomaten, in kleine blokjes gesneden. Ik heb de zaadlijsten niet verwijderd
- 1 teen knoflook, heel fijn gehakt
- 1 grote rode ui, in kleine blokjes gesneden
- een halve komkommer, in kleine blokjes gesneden (ook hier heb ik de zaadlijsten niet verwijderd)
- 1 rode peper, zaadlijsten en zaden verwijderd en in kleine stukje gesneden
- 1 groene peper, zaadlijsten verwijderd en in kleine stukjes gesneden
- een hand vol gehakte, verse koriander
- 2 eetlepels limoensap (citroensap kan ook)
- beetje zout
Zo maak ik het:
- Roer alles door elkaar heen
- Breng op smaak met wat zout
Serveer Pico de Gallo bij geroosterd vlees, vis of gewoon als groente bij de maaltijd. Ook lekker op een hamburger. Of op brood. Bij de chips. Enfin. Bij van alles.
Nou ja, je hebt hem nu in ieder geval gevonden! Ik vind dit echt heerlijk! Vooral in de zomer!
Waarom vind ik dit recept nu pas?! Vrienden uit Chili maakten dit altijd als we een barbecue hadden tijdens mijn studie. Zo lekker! Ik kreeg nooit de perfecte verhoudingen gevonden, maar ik ga jouw versie zeker proberen! Wellicht is de groene peper de clue, die gebruikte ik nooit.