Bulgur salade met wortel
Op warme dagen kook ik het liefst ‘iets van salade’. Maar ja, gezin vind na drie dagen groen het allemaal wel welletjes. En vanwege de ‘spijswetten’ van dochterlief (Gij zult geen fruit met groenten combineren) wordt de keuze aan salades terug gebracht tot nul.
De laatste keer dat wij couscous aten is een jaar geleden. Ik weet dat nog als de dag van gisteren. Waarom?
Pumbaa had het nieuwe doosje couscous gevonden en daar een nachtje mee gespeeld.
Honderduizenden korreltjes rauwe couscous rolden mij tegemoet om zes uur ’s morgens….
U begrijpt: Couscous kan ik niet meer zien. Dankzij de pup.
Nu denkt u misschien: Hij is nu toch groter?
Juist.
Grotere kaken, grotere schade.
Dus eten wij tegenwoordig bulgur. Eigenlijk nog lekkerder vanwege meer ‘bite’. En Pumbaa houdt niet van plastic verpakkingen.
“Win win” situatie.
En omdat hier in huis een wortel overschot heerste maakte ik een salade met bulgur en wortel.
Dit heb ik gebruikt (4 pers.):
- 40 gram roomboter
- 160 gram bulgur
- 1 bouillonblokje (groenten)
- 300 milliliter water
- 1 bos wortelen, schoongemaakt en de wortel in stukjes
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel komijnpoeder
- snuf cayennepeper
- snuf kaneel
- 3 eetlepels citroensap
- 3 eetlepels olijfolie
- handvol verse koriander of peterselie, grof gehakt
Zo maak ik het:
- Kook de wortelen met de tenen knoflook in ongeveer 10 minuten beetgaar. Niet te zacht laten worden.
- Giet de wortelen af en leg de tenen knoflook in een schaal.
- Prak de knoflook fijn en meng dit met de komijnpoeder, cayennepeper, kaneel, citroensap en olijfolie.
- Meng de wortelstukjes er goed door en laat het, afgedekt, afkoelen tot kamertemperatuur.
- Smelt in een pan de boter tot deze bruin wordt. Echt bruin, maar let op: Er zit een fijne lijn tussen bruin en verbranden….
- Roer de bulgur erdoor en verkruimel het bouillonblokje erboven.
- Giet er 300 milliliter water op en laat het aan de kook komen. Zodra het water kookt het vuur laag zetten en even goed roeren.
- Leg een deksel op de pan en kook de bulgur in 15 tot 20 minuten gaar. Al het vocht moet verdampt zijn.
- Meng nu de bulgur met de wortel. Strooi er de gehakte koriander of peterselie over.
- Serveer de salade warm of lauw. In ieder geval niet kouder dan kamertemperatuur.
Dankjewel Sandra! Leuk om te horen!
Lekker! Voor mij zijn toevoegingen niet nodig, ik vond het prima volgens het recept.
Hoi Yolanda,
Dat kan dat het misschien iets te flauw is. Dat rundvlees klinkt wel goed! Zal ik de volgende keer eens aan denken. Ook aan de ras el hanout! En ik bak er ook wel eens merquez worstjes bij.
Dank voor je reactie en tip!
Es
Hoi Es,
Ik heb deze salade vandaag gemaakt maar ik vond het een beetje flauw.
En omdat ik toch nog gehakt had liggen heb ik die gerund en er ook nog el hanoud
Door heen gedaan. Nu vind ik hem beter en manlief wil altijd iets van vlees eten.
Dacht nog aan wat ananas maar die was niet in de kast.
Bedankt voor dit recept.
Groetjes Yolanda