Frietjes van kikkererwtenmeel recept
Bijzondere etenswaren worden hier altijd met een kritisch oog bekeken. En vaak afgedaan als onzin.
Niks mis met ‘aardappelen, vlees en groenten’.
Of, zoals dochterlief tegenwoordig zegt: “Dat is tegen mijn spijswetten in”.
Niet zo lang geleden las ze over de Joodse spijswetten. Kasjroet wat zoveel betekend als ‘geschiktheid’. En dat was ‘spekkie naar haar bekkie’. Sindsdien zijn haar spijswetten alom vertegenwoordigd.
Een kleine greep:
- Gij zult geen fruit met groenten combineren.
- Gij zult geen koude pasta serveren, zeker niet als salade.
- Gij zult geen kip misbruiken voor koude gerechten als salades.
- Gij zult quinoa niet benoemen als ‘oer rijst’. (Ja, dat heb ik gedaan, anders at ze het niet….)
- Gij zult geen namen misbruiken. En dat heb ik ook gedaan. Frietjes van kikkererwtenmeel…
Zo ben ik. Heel pedagogisch.
Dus maakte ik frietjes van kikkererwtenmeel. En weet u wat? Ze vonden het heerlijk.
‘I rest my case’.
Dit heb ik gebruikt:
- 250 gram kikkererwtenmeel
- 300 milliliter water
- 1 theelepel witte peper (fijngemalen uit een potje)
- 1 theelepel venkelzaad, grof gekneusd
- 1 theelepel zout
- olie om in te frituren
Extra nodig: een stuk bakpapier en eventueel een bakblik (ik gebruik een vierkante van 20 x 20 cm)
Zo maak ik het:
- Meng de peper, venkelzaad en zout door het kikkererwtenmeel.
- Neem een niet al te grote pan en meng het kikkererwtenmeel met het water.
- Breng het aan de kook en roer goed om aanbranden te voorkomen.
- Zodra alles samenkomt als een bal het vuur uit zetten.
- Leg het deeg op een bakblik dat bekleed is met bakpapier. (Geen bakblik? Leg het dan op een stuk bakpapier)
- Druk met je handen het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1 cm dik. Kijk uit! Heet! Maak eventueel je handen nat met water.
- Laat alles afkoelen.
- Snij er frietjes van en verhit ondertussen de olie tot 175 graden Celsius.
- Bak de frietjes in kleine porties bruin en gaar, dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten, afhankelijk van de dikte.
- Bestrooi de frietjes rijkelijk met zout.
- Serveer warm.
Geef een reactie