Recept aspergesoep
Extreme Cheapskates. Daar leek het wel een beetje op.
Nu wil ik me geenszins scharen onder uit prullenbakken etende mensen.
Of geld zoeken bij de benzinepomp. Of yoghurtbekertjes omspoelen om uit te drinken.
Maar niets menselijks is mij vreemd. En wanneer ik kan besparen, dan zal ik het niet laten.
Zeker op de markt.
Nu is de markt al spotgoedkoop in mijn ogen, maar een kilo asperges voor 2,95 Euro?
Dat leek te mooi om waar te zijn.
En dat was het ook.
De rollade had ik al gebraden. De aardappeltjes gekookt. Zo ook de eieren.
Alleen nog ‘even’ de asperges schillen…
De dikste asperge die erin zat had een diameter van een grijs potlood. En dat was dan ook gelijk de kleur die mijn gezicht aannam. De dunste was zo dun, die zag ik niet eens….
Natuurlijk liet ik me niet kennen en gebruikte maar liefst vier verschillende dunschillers om ze toch geschild te krijgen.
Het was hopeloos.
*vier uren later*
Had ik de deur naar de keuken al gesloten. Mijn tranen gedroogd en mijn neus gesnoten.
En toen?
En toen gaf ik het op. Ik kon het gevecht met de bussel ‘laatste steek’ niet winnen.
Ik ben opgestaan van de grond waar ik lag en besloot iets anders te eten.
En toch kon ik het niet uitstaan. Ik had ze gekocht. En dan zal ik ze eten ook.
Punt.
Soep! We maken er soep van.

Recept aspergesoep
Ingrediënten
- 1 kilo asperges
- 750 milliliter water
- 1 bouillonblokje groente
- 4 eetlepels crème fraîche
- beetje vers gemalen zwarte peper
- eventueel nog wat zout
Instructies
- Was de asperges met ruim water.
- Snij met een mes de onderkant van de asperges af. Gooi het onderste deel weg.
- Pak de asperges beet bij het kopje en breek het af. Bewaar de kopjes in een schaal en de rest van de steel in een pan.
- Giet 750 milliliter water bij de aspergestelen.
- Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook.
- Zodra het water kookt, het vuur zacht draaien en een deksel op de pan leggen.
- Laat het 25 minuten zachtjes koken.
- Pak een andere pan, leg er een vergiet op en doe de asperges in het vergiet.
- Dek het af met een deksel en laat uitlekken en afkoelen.
- Knijp in het vergiet de aspergestelen fijn zodat alle sappen eruit lopen.
- Gooi de stelen weg.
- Zet de pan met het opgevangen vocht op het vuur en breng de bouillon aan de kook.
- Voeg het bouillonblokje toe.
- Doe de asperge puntjes erbij zodra de bouillon kookt. Zet het vuur dan zachter.
- Roer de crème fraîche erdoor en proef of alles op smaak is, voeg de peper en eventueel iets zout toe.
- De asperge punten zijn gaar na 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte.
Note: Ik had natuurlijk belachelijk veel asperges. Je kunt dit ook met minder asperges maken. En ook met de schillen van de asperges. Voeg eventueel plakjes champignons toe als vulling wanneer de asperge punten op zijn.
Geef een reactie