Recept kruisbessenjam zelf maken
Jeugdsentiment.
Kruisbessen.
Mijn oma had ze vroeger in de tuin en als kind vond ik ze heerlijk. Ook de jam.
En ik at er ook ‘stiekem’ van.
Ja, vroeger was het nog stelen als je fruit at. Want fruit eten deden wij als kinderen al meer dan genoeg. Het leegplukken van de struiken was niet de bedoeling. Niet dat ik me daar ook maar iets van aantrok.
Ik stal ook gewoon de pot met appelstroop.
Dat doe ik overigens niet meer….
Ik had ze al tijden niet meer gezien.
Beetje ‘uit de mode’ ofzo.
En toen kwam Simone aan met een bakje kruisbessen. Rode.
Die had ik in heel mijn leven nog nooit gezien. In mijn herinnering waren ze altijd groen.
Beetje zurig en groen.
Niet rood.
Eerlijk is eerlijk. Simone en ik vonden ze maar ‘zo zo’… Ze waren een beetje ‘mushy’ vanbinnen. Niet echt fruit waarvan wij dachten: “Kom, laten we die eens soldaat maken.”
Simone liet ze bij mij achter en ik heb er jam van gemaakt. Man, man, man wat kan een hoop suiker toch een verschil maken. Want de jam is heerlijk.
Dus: Recept kruisbessenjam zelf maken.
Dit heb ik gebruikt:
- 500 gram kruisbessen
- 300 gram kristalsuiker
- 100 gram gelei suiker speciaal
- 50 milliliter water
Zo maak ik het:
- Doe de kruisbessen met het water in een ruime pan en breng het water aan de kook.
- Kook de kruisbessen tot ze stuk zijn.
- Voeg de suiker toe en kook nog 4 minuten door.
- Doe de jam over in gesteriliseerde potten met een schroefdeksel.
- Ze de potten 5 minuten op hun deksel keer ze dan weer om.
- Laat de jam afkoelen.
- Ongeopend koel en donker bewaren.
- Eenmaal geopend nog enige tijd houdbaar in de koelkast.






Geef een reactie