Recept sate babi
Authentiek zal het wel niet zijn. Of misschien wel.
Het maakt ook niet uit. Wanneer ik deze saté maak is iedereen blij. U weet wel, die warme gouden gloed die u dan rond mijn huis ziet. En de engelen die er boven zweven…
En ik wil het gelijk even over het rijgen van de sate hebben….
Prik nu niet gewoon de blokjes aan het stokje. Hierdoor gaan ze draaien aan de spies.
En dat is niet handig.
Rijg de sate aan een pen en probeer dan even naar boven te prikken en dan weer naar beneden. Of van links naar rechts.
Een soort van breien, zeg maar.Het is een ongeschreven regel.
Maar noodzaak.
Voor het redden van de wereld.
En de saté.
Oh.
En bespaar jezelf afgefikte stokjes en schaf een aantal metalen pennen aan. Ook met stokjes die in het water hebben gelegen verbranden bij mij gewoon voor mijn ogen weg. Ze worden eerst rood en daarna zijn ze verdwenen.
Stokjes die niet meer bestaan draaien heel lastig om.
Hoe dan ook. Mijn oma zou hier haar goedkeuring voor geven.
Recept saté babi
Dit heb ik gebruikt:
- 1 kilogram fricandeau, in blokjes gesneden (varkenshaas of schouderkarbonade kan ook)
- 2 eetlepels sambal (ieder soort)
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel gemalen koriander (poeder)
- 1 theelepel gemalen komijn
- 2 eetlepels citroensap
- 100 milliliter ketjap manis (eventueel iets meer)
Zo maak ik het:
- Neem een diepvries of ziplock zak en roer de sambal, knoflookpoeder, uienpoeder, koriander, komijn, citroensap en ketjap door elkaar.
- Leg de blokjes vlees erin en sluit de diepvries of ziplock zak.
- Laat minimaal 2 uren marineren, maar een nachtje is makkelijker en nog lekkerder.
- Rijg het vlees aan de spiezen.
- Rooster ze op niet al te heet vuur op de BBQ gaar in ongeveer 10 tot 15 minuten.
En vergeet niet: Er zit een fijne lijn tussen bruin en verbranden.
Geef een reactie