Recept allioli volgens Kay
Waardeloos.
Apparaten.
Eerst begeeft mijn geliefde iPhone het.
Ik bel er nooit mee, dat niet. Maar het is mijn agenda, mijn wekker, mijn mini TV, contactbeheer, vermaak in de zin van spelletjes spelen, mijn overzicht in mijn slaapstatistieken (Ja, je bent een geek of niet) en mijn snapshot camera voor de ‘ditjes en datjes’.
En dan gebeurd het ergste.
Mijn Canon camera vind dat ik best zonder hem kan…
Eigenlijk wil de ik in mijn bed gaan liggen met een mand met worstjes en een grote fles wijn. Om vervolgens alvast te beginnen aan een lange winterslaap…
Enfin.
Voor de Foodblogswap kreeg ik het blog van Kay (Kayotic Kitchen) toegewezen. Nu kijk ik daar wel vaker en heb al eens wat van haar gemaakt. Maar het was toch lastig.
Er was zoveel om uit te kiezen.
Ook niet zo handig: Ik had haar harrisa gemaakt en weggeven, zo ben ik. Ook had ik broodjes gebakken, maar die zagen er nu niet echt goed uit.
Mijn fout.
Dus maakt ik haar allioli. (Ook wel aioli) De echte wordt gemaakt van alleen knoflook en olie. Eventueel wat zout. Maar ik ben geen purist.
Ik lust dit ook.
Er zit knoflook in en dat maakt alles goed. (Overigens kreeg ik heel de dag geen kus meer…. Dat proeven op de vroege ochtend was toch niet zo’n heel goed idee…)
Note: Kay gebruikt de staafmixer (Deed Simone ook) en ik heb het echt geprobeerd ik maar ik blijf zitten met een slap ‘olie-eierdooier’ mengsel dat in de verste verte niet lijkt op mayonaise of allioli lijkt. Ik gebruik dus de handmixer zoals ik dat hier beschreven heb. Ik mix wel de knoflook fijn in de olie met de staafmixer. Maar ik denk dat je ook gewoon de knoflook uit kan persen en dan door de mayonaise kan roeren.
Dit heb ik gebruikt:
- 3 tenen knoflook
- 1 eierdooier
- 225 milliliter milde olijfolie (of neem half zonnebloemolie en half iets fruitige olijfolie)
- 1/2 theelepel zout
- een flinke kneep citroensap
- paar druppels worcestershiresauce
Zo maakte ik het:
- Mix met de staafmixer de knoflook fijn in de olie.
- Doe de eidooier, kneep citroensap en zout in een ander (hoge) kom.
- Doe 1 drupje van de knoflookolie bij de eidooier en mix goed.
- Weer een drupje olie en mixen. Doe dit tot je ongeveer 2 theelepels olie hebt verbruikt.
De mayonaise moet dan al geëmulgeerd zijn. - Nu kun je de knoflookolie er in kleine straaltjes door mixen. Blijf goed mixen met de handmixer. Ga door tot alle olie gebruikt is.
- Proef en breng eventueel op smaak met nog iets zout en wat druppels worcestershiresauce.
Geef een reactie