Recept homemade lasagne
Kaas.
Er gaat geen dag voorbij in ons huishouden of er is kaas. En nu het weer kouder wordt is gaat er niets boven een ovenschotel.
Met kaas. Natuurlijk.
Deze keer lasagne.
Zelf gemaakt. Niet van die keiharde velletjes uit een pakje.
Met zelfgemaakt pastadeeg is lijkt het alsof er nog meer kaas in zit. Zacht en romig worden de pastavellen.
Dit heb ik gebruikt (6 pers):
Voor het pastadeeg:
- 250 tot 300 gram pastameel (durum tarwe, ook wel grano duro genoemd)
- 2 grote eieren of 3 kleine
Voor de tomatensaus:
- 400 gram gehakt (runder of half om half)
- 1 blik gepelde tomaten, plus een blik water (dat doe ik in het lege blik, minder afwas…)
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 ui, fijn gehakt
- 1 stengel bleekselderij, klein gesneden
- 1 middelgrote wortel, in kleine blokjes gesneden
- 1/2 theelepel tijm
- 1/2 theelepel rozemarijn
- 1 theelepel zout of een bouillonblokje
- 1 eetlepel olijfolie om in te bakken
Voor de bechamelsaus:
- 50 gram bloem
- 50 gram boter
- 500 milliliter melk
- 1/2 theelepel zout
- beetje nootmuskaat
Extra:
- 2 bollen mozzarella, in plakken gesneden
- geraspte kaas voor de toplaag
Zo maak ik het:
- Maak van de eieren en het meel een zacht en soepel deeg. Is het iets te droog, doe er dan eetlepel voor eetlepel wat water bij.
Pak het in vershoudfolie en leg het in de koelkast tot gebruik. - Verwarm een eetlepel olijfolie in een ruime pan en bak het gehakt rul. Voeg de ui, wortel, bleekselderij en knoflook toe en bak dit op zacht vuur tot de groenten zacht zijn.
Leeg het blok gepelde tomaten bij het gehakt en de groenten. Vul het blik met water en giet dit ook bij het gehakt. Doe het zout (of bouillonblokje), de tijm en rozemarijn erbij en leg een deksel op de pan.
Laat dit alles een half uurtje op zacht vuur staan. Draai dan het vuur uit en laat iets afkoelen. - Smelt de boter in een steelpannetje. Roer de bloem er door wanneer de boter helemaal gesmolten is. Bak de bloem een minuutje of 2 op zacht vuur. Het mag niet verkleuren. Giet in 1 keer alle melk erbij en roer op half hoog vuur tot de melk gebonden is. Voeg zout en wat nootmuskaat toe, roer goed door en zet het vuur uit.
- Rol het pastadeeg uit en maak er vellen van die in de schaal passen. Ik rol het uit met een pastadeeg machine (Uiteindelijk op stand ‘7’). Het zou mogelijk zijn om het op de hand met een deegroller heel dun te rollen.
- Begin met een laagje rode saus en leg er pastavel(len) op. Leg een paar plakken mozzarella op de pastavellen en bedek met de bechamelsaus. Leg er weer pastavellen op en bedek met de rode saus. Pastavellen erop en plakjes mozzarella bedekt met bechamelsaus.
Ga zo door tot alles op is.
Let op! De laatste laag moet bechamelsaus zijn.
In mijn schaal passen op deze manier 3 lagen rode saus en 3 lagen bechamelsaus. - Strooi de geraspte kaas over de bovenkant en bak de lasagne in 45 minuten op 200 graden Celsius gaar. Mocht de kaas te donker worden, dek de bovenkant dan af met aluminiumfolie.
(Visited 12 times, 1 visits today)
Geef een reactie