Het is net zoiets als koken uit een pakje: Ik moet honderd keren kijken om te zien wat er nu precies staat.
En dat is ronduit vermoeiend.
En het feit dat ik zonder handschoenen het laaiend hete rek van de oven vastpakte, vergrote de feestvreugde niet…
Enfin.
Het was gewoon zo’n dag.
Maar ik heb het gered. Mijn eerste blogpost voor mijn nieuwe project.
Project 104.
Deze keer kaassoufflé’s.
Dubbel gebakken nog wel.
Ik kan in mijn hele culinaire geheugen niet terug halen of ik ooit een soufflé heb gebakken. Nu kunt u denken dat ik het dan waarschijnlijk niet gemaakt heb, maar ik kan ook heel goed mislukte culinaire uitspattingen verdringen.
We laten het maar in het midden.
Uit welk magazine komt het? ‘Better Homes and Gardens’ van oktober 2013.
Nodig:
- 50 gram boter plus extra om in te vetten
- 95 gram bloem
- 315 milliliter melk
- 150 gram Gruyere plus extra voor in de oven, geraspt
- 4 eieren, gesplitst
- 2 lente (bos) uitjes plus extra om te garneren, heel fijn gesneden
- 1/4 theelepel zout
- 6 eetlepels slagroom (ongeklopt)
- Slablaadjes om erbij te serveren
Extra nodig: Ramekins (6 stuks) met een inhoud van ongeveer 240 milliliter
Zo maak je het:
- Bestrijk de ramekins met boter en zet ze in een grote braadslede. Zet dit even aan de kant.
- Smelt 50 gram boter in een steelpan op middelmatig vuur.
- Voeg de bloem toe aan de gesmolten boter en roer alles goed door elkaar.
- Schenk de melk bij de boter en bloem en blijf goed roeren tot het een egale massa is. Kook nog voor een minuutje.
- Voeg de Gruyere toe en roer dit er goed door tot de kaas is gesmolten.
- Haal de pan van het vuur en voeg de eierdooiers en lente (bos) ui toe. Zet weg om af te koelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Sla de eiwitten met het zout stijf tot het pieken vormt.
- Vouw het eiwit door het bloem- kaas mengsel, voorzichtig om zoveel mogelijk lucht in het eiwit te houden.
- Verdeel het mengsel over de 6 ramekins.
- Bak de soufflé’s in ongeveer 20 minuten goudbruin.
- Haal de soufflé’s uit de oven en laat ze iets afkoelen.
- Bekleed een ovenschaal met bakpapier en leg de soufflé’s ondersteboven op het bakpapier. Dek af met folie en zet ze in de koelkast. Minimaal 2 uren, het liefst een hele nacht.
- Haal de ovenschaal uit de koelkast, verwijder de folie.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Schep over iedere soufflé een lepel slagroom en wat extra Gruyere.
- Bak de soufflé’s in ongeveer 20 tot 15 minuten tot ze goudbruin en opgeblazen zijn.
- Serveer ze direct, met was groene sla en strooi er wat fijngehakte lente (bos) ui over.
En?
- Nou, voor mij hadden ze iets zouter gemogen.
- Iets peper had er ook niet in misstaan.
- Een eetlepel slagroom per souffle is net iets aan de weinige kant om nog een lekkere kaassaus op de bodem te krijgen.
Maar het is een leuk recept om van te voren klaar te maken.
Kun je toch een soufflé serveren zonder alle stress van te voren. Ik denk zelfs dat je ze kunt invriezen en na ontdooien gewoon in de oven kunt stoppen.
Geef een reactie