Tomatenstoofpot met lamsworstjes en gerst
Zodra de temperatuur daalt heb ik zin in stoofpotten. Eten dat lang op het vuur moet staan.
Eten dat er voor zorgt dat je huiskamer wordt gevuld met heerlijke geuren.
En peulvruchten. Ideaal voor koude dag.
En gezond.
Maar dat vertel ik mijn gezin niet.
U wel.
Want open als een boek, zo zou je me kunnen noemen.
Enfin.
Om eerlijk te zijn, open boek enzo, was ik van plan tomatensoep te maken. Maar omdat er onverwacht nog wat anderen mee aten besloot ik nog wat kikkererwten aan de soep te te voegen. En na wat roeren en kijken, besloot ik dat het geen soep meer genoemd mocht worden.
De lepel die rechtop stond bitste me “Stoofpot!” toe.
Ik heb geluisterd en noemde het stoofpot.
Dit heb ik gebruikt (6 personen):
- 2 blikken gepelde tomaat
- 800 milliliter water
- 8 lamsworstjes
- 100 gram salami, in kleine blokjes gesneden
- 500 gram soepgroenten
- 3 bouillonblokjes of 2 eetlepels groentenzout
- 1 theelepel pepervlokken
- 1 porties soffrito (of 1 stengel bleekselderij, 1 grote ui, 2 tenen knoflook en 1 wortel, fijngesneden en gebakken tot het zacht is)
- 1 blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
- 150 gram doperwten (diepvries)
- 75 gram gerst
- 50 gram gele linzen
- 2 eetlepels olijfolie
- eventueel nog wat zout en peper, naar smaak
Zo maak ik het:
- Verwarm in een grote pan de olijfolie en bak hier de salami in tot de olie rood kleurt en de salami licht knapperig is.
- Doe de blikken tomaat met het water in de pan. Leg de worstjes erin en breng aan de kook.
- Zodra het kookt, het vuur lager zetten en de worstjes in 20 minuten gaar koken. Haal ze dan uit de pan.
- Voeg de soepgroenten, bouillonblokjes of groentenzout, pepervlokken, soffrito, kikkererwten, gerst en linzen toe en laat dit nog 15 tot 20 minuten op laag vuur koken.
- Snij de worstjes in plakjes en voeg ze toe aan de stoofpot.
- Voeg de doperwten toe.
- Laat alles door en door warm worden en serveer direct.
- Lekker met brood.
Mét roomboter.
Geef een reactie