Recept risotto met broccoli en champignons
Mijn aller eerste risotto at ik omdat Joke Boon mij een zakje opstuurde. Een eerlijk zakje. Rijst, kruiden, kaas en zout.
En ik vond het lekker.
Dat is een wonder, want ik hou eigenlijk alleen van ‘droge’ witte rijst. Droge staat tussen aanhalingstekens want ik bedoel zeer zeker niet de keiharde korrels voorgekookte rijst die je moet afgieten.
Afgieten en rijst is een combinatie waar ik niet over uit kan. Maar dat terzijde.
‘Natte rijst’ ken ik wel. Het heet ‘nasi tim’ en is zieken en babyvoer. En ik ben er niet zo gecharmeerd van.
Enfin.
Deze risotto is met broccoli. En dan niet plat gekookt. Dat begrijpt u. Een beetje bite is vele malen lekkerder.
Note: Ik ben me er van bewust dat ik waarschijnlijk echte Italianen wat geweld aan doe. Maar ik geloof dat we allemaal van rijst houden.
Rijst is heilig.
En dat is goed.

Recept risotto met broccoli en champignons
Ingrediënten
- 500 gram broccoli in roosjes en de steel geschild en in plakjes gesneden
- 1 ui grof gesnipperd
- 2 tenen knoflook door de pers of heel fijn gehakt
- 250 gram champignons in plakjes gesneden en even heel heet gebakken in de koekenpan
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 gram risotto rijst arborio of carnaroli
- 1 liter bouillon zelf getrokken of van 2 blokjes
- een stukje boter
- een hand vol geraspte Parmezaanse kaas
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Kook de broccoli in de bouillon in 3 tot 5 minuten beetgaar, schep er uit met een schuimspaan en laat staan tot verder gebruik
- Verwarm de olijfolie in een grote pan en voeg de ui toe
- Bak de uit tot deze glazig ziet
- Pers de tenen knoflook bij de ui en voeg de rijst toe
- Bak de rijst tot alle korrels een laagje olie hebben en een beetje doorschijnend zijn
- Voeg nu soeplepel voor soeplepel de bouillon toe
- Roer steeds tot alle bouillon is opgenomen
- Voeg voor de laatste soeplepel de broccoli en de champignons toe
- Ga door tot alle bouillon gebruikt is
- Roer nu van het vuur af de roomboter en de Parmezaanse kaas toe
- Proef op smaak en doe er eventueel nog wat peper en / of zout toe
- Serveer direct
- Strooi er eventueel nog iets Parmezaan over






Geef een antwoord