Snel recept voor aardappelsoep met Parmezaan en basilicum
Soep.
Ik kan overal soep van koken. Volgens mijn gezin dan.
En ze hebben gelijk. Mijn wereld is één grote soep.
Soms helder, soms dik gebonden. Overal drijft wel iets. Ideeën, projecten, oude en nieuwe vrienden, familie en verplichtingen.
En daar maak ik mijn eigen soep van. “Soep des Levens’ of zoiets. Klinkt best lekker. Snufje zout, beetje peper en alles is gelijk een stuk beter te behappen. En ondertussen zwem ik gewoon door. Dan weer eens boven water en dan weer eens onder water. Af en toe stoot ik tegen een stukje. De ene keer aangenaam, de andere keer niet.
Enfin.
Nou ja, wees eerlijk: Soep kan altijd. Is gezond en goed voor je budget. En weinig afwas.
Deze soep is lekker op een koude dag als lunch. Om jezelf weer even op te warmen voor de laatste uurtjes van je werkdag.
Dit heb ik gebruikt (voor 2 pers.):
- 2 kleine uien, grof gehakt
- 1 teentje knoflook, door de pers of heel fijn gesneden
- 3 middelgrote aardappelen, geschild en in kleine stukjes gesneden
- 250 milliliter melk
- 500 milliliter bouillon (zelf getrokken of van tablet)
- 50 gram geraspte Parmezaan
- paar blaadjes basilicum, in reepjes gesneden
- beetje olijfolie
- vers gemalen peper en eventueel zout, naar smaak
Zo maak ik het:
- Verwarm de olijfolie in een pan en bak hierin de ui tot deze glazig ziet.
- Pers het teentje knoflook boven de pan en bak de knoflook 1 minuutje mee.
- Doe de aardappelblokjes, melk en bouillon in de pan en laat alles aan de kook komen.
- Kook de aardappelblokjes tot ze zacht zijn. Hoe kleiner ze zijn, hoe eerder ze gaar zijn.
- Zet de staafmixer in de pan en pureer tot er een gladde soep is ontstaan.
- Roer de Parmezaan door de soep.
- Proef de soep en voeg eventueel wat vers gemalen peper en extra zout toe.
- Schep de soep in kommen en garneer met de basilicum en eventueel wat extra Parmezaan.
- Serveer direct.
Geef een reactie