Hoe maak je hartig taartdeeg?
Heerlijk zo’n hartige taart. Maar ik keek er altijd als een berg tegenop om dat deeg te maken. Want dat blijkt toch een ‘dingetje’ te zijn… Bij een zoete variant kun je dat prima ondervangen door koekkruimels met wat boter. Dat is bij de hartige variant toch iets lastiger…
En ineens had ik ‘het’ recept dat iedere keer weer werkt. En nu ik zeker van mijn zaak ben, deel ik het.
Met iedereen.
Zo ben ik.
Dit heb ik gebruikt:
- 250 gram koude boter, in blokjes
- 300 gram bloem
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel azijn
- 1 theelepel vers gemalen zwarte peper
- koud water, ongeveer 4 tot 5 eetlepels
Extra nodig: een mengbakje met messen (van de staafmixer)
Zo maak ik het:
- Doe de koude boter blokjes met (een deel) van de bloem in het mengbakje met messen. (Als het allemaal niet in één keer past, doe je dit in gedeeltes)
- Laat de machine een aantal keer draaien tot het op korrelig zand lijkt. Niet te lang, dan smelt de boter!
- Meng het zout, azijn en zwarte peper, met een lepel, erdoor.
- Doe nu het water, lepel voor lepel, door het mengsel. Roer nog steeds met een lepel tot dit lastig wordt.
- Roer nu met je vingertoppen razendsnel door het deeg totdat het allemaal samenhangt. Het moet niet (!!) gekneed worden.
- Leg een stuk vershoudfolie neer en leg het deeg erop.
- Wikkel het helemaal in vershoudfolie en druk het plat.
- Leg het minimaal een half uur in de koelkast voor gebruik. Het is tot 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Tips:
- Zorg ervoor dat het deeg koel blijft.
- Spoel eventueel je handen even af onder de koude kraan.
- Gebruik bij het uitrollen speciale latjes, zo is het deeg altijd overal dezelfde dikte.
- Gebruik genoeg bloem bij het uitrollen.
- Leg het deeg dat niet gebruikt wordt in de koelkast.
Maak een hartige taart naar wens. Later zal ik recepten geven voor verschillende hartige taarten.
[…] Voor dit recept heb ik het mij helemaal makkelijk gemaakt en gebruikte deeg uit de vriezer. Je kunt natuurlijk het deeg zelf maken. Een recept daarvoor staat hier. […]