Recept voor zoete chocolade taartdeeg
Onverklaarbare genezing.
Ooit maakte ik er één mee.
Zeventien zal ik zijn geweest. En geplaagd door een brilletje schafte ik mij zachte lenzen aan van mijn zelf verdiende geld. Dolblij. Zo blij als een kind had ik gezegd, maar ja, puber enzo he?
Enfin.
Op een ochtend stond ik op en zag uit het raam blaadjes aan de bomen. Dat is wat ik in jaren niet meer gezien had zonder hulpmiddelen. Eigenlijk wilde ik op mijn knieën vallen en ‘iemand of iets’ bedanken voor deze onverklaarbare genezing. Omdat ik niet wist hoe en wat besloot ik maar weer mijn eigen ochtendroutine te volgen en ging naar de badkamer om mij te wassen en mijn lenzen in te doen.
En gek, in mijn lenzenpotje waren nergens lenzen te bekennen…. Voorzichtig stak ik een vinger in mijn oog (ja, ik besef dat dat een heel vreemde zin is…) om erachter te komen dat ik niet onverklaarbaar genezen was.
Ik was gewoon vergeten mijn lenzen uit te doen. En zo kwam aan mijn grote wonder een heel abrupt einde….
En omdat chocolade altijd troost hier alvast een deeg met cacao waar je de meest lekkere taarten mee kan maken.
Dit heb ik gebruikt:
- 250 gram koude boter, in blokjes
- 260 gram bloem
- 60 gram bruine basterdsuiker
- 40 gram cacao poeder
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel azijn
- 1 theelepel vers gemalen zwarte peper
- koud water, ongeveer 4 tot 5 eetlepels
Extra nodig: een mengbakje met messen (van de staafmixer)
Zo maak ik het:
- Meng de bloem met de cacao poeder en de bruine basterdsuiker in een kom.
- Doe de koude boter blokjes met (een deel) van het bloem-cacao-suiker mengsel in het mengbakje met messen. (Als het allemaal niet in één keer past, doe je dit in gedeeltes)
- Laat de machine een aantal keer draaien tot het op korrelig zand lijkt. Niet te lang, dan smelt de boter!
- Meng het zout en azijn met een lepel, erdoor.
- Doe nu het water, lepel voor lepel, door het mengsel. Roer nog steeds met een lepel tot dit lastig wordt.
- Roer nu met je vingertoppen razendsnel door het deeg totdat het allemaal samenhangt. Het moet niet (!!) gekneed worden.
- Leg een stuk vershoudfolie neer en leg het deeg erop.
- Wikkel het helemaal in vershoudfolie en druk het plat.
- Leg het minimaal een half uur in de koelkast voor gebruik. Het is tot 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Note: Ik rol dit deeg niet uit op bloem, maar op cacaopoeder. Dan ziet het er mooier uit. Met bloem krijgt dit deeg een witte waas….
[…] Rol het deeg niet uit op bloem, dat oogt minder mooi. Strooi een beetje cacaopoeder op het werkvlak en rol het daarop uit. Hier staat het recept voor het recept voor zoet chocolade taart deeg) […]