Es bakte Roykes en geeft een recept
Roy Donders. Wie kent hem tegenwoordig niet?
Of je vind hem geweldig óf je hebt een gruwelijke hekel aan hem. Iets ertussen in bestaat niet.
Ik ben van het eerste soort. Ik ben dol op extreem vrouwelijk mannen.
Het liefst een beetje hysterisch.
Ook.
En als ze dan ook nog van kleding houden, kapper zijn en verstand hebben van makeup, tsja, dan ben ik verkocht. Ziet u me al zitten in mijn Roy Donders pak met glitter Uggs? Haren ‘sstrak íííín deh khrul’.
Getekend met mijn kahjal potlood alsof het morgen verboden wordt? En op mijn gasfornuis staat, natuurlijk, een pannetje met wasverzachter zachtjes te pruttelen. Daarna ruik ik aan mijn luxaflex om te constateren dat Robijn heel mijn huis verfrist.
Geleerd van de oma van Roy.
Juist.
Mijn gasfornuis hou ik liever gewoon voor het eten. Niks beter dan de geur van gestoofd vlees. Of vers gebakken brood.
Maar dan die worstenbroodjes met spek.
Dat is hier niet te krijgen.
Dus maakte ik ze zelf.
Roy Donders heeft gelijk. Ze zijn goed. Je kunt er prima mee ontbijten.
Dus hier is mijn versie van de “Roykes”

Es bakte Roykes en geeft een recept
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 350 gram melk lauw
- 7 gram gist
- 70 gram boter in kleine blokjes (niet te koud)
- 10 gram zout
- 500 gram half om half gehakt
- 2 theelepels nootmuskaat
- 7 gram zout
- 1 theelepel vers gemalen zwarte peper
- 10 plakken katenspek
Instructies
- Kneed van de bloem, melk en gist een deeg.
- Doe de boter er steeds in kleine blokjes bij en kneed tot alle boter is opgenomen.
- Vet een kom in en leg het deeg erin. Keer het eenmaal
- Dek de kom af en laat het deeg rijzen tot het twee maal zo groot is. (ongeveer een uur op kamertemperatuur)
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Meng het gehakt met de nootmuskaat, zout en gemalen peper.
- Verdeel het gehakt in 10 gelijke porties. Maak er staafjes van.
- Neem het deeg uit de kom en verdeel het ook in 10 gelijke porties. (ongeveer 86 gram per stuk)
- Bol de stukjes deeg op. En dek ze af.
- Neem 1 bolletje deeg en druk het plat. Rol met een deegroller er een schijf van. Ongeveer 11 cm in doorsnede.
- Neem een staafje gehakt en leg het op het deeg.
- Vouw het deeg om het gehakt en knijp de naad goed dicht.
- Leg het broodje met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
- Ga zo door tot alle stukjes deeg en gehaktstaafjes op zijn.
- Leg op ieder broodje een plakje katenspek.
- Laat de broodjes nog 10 minuten rijzen.
- Bak de broodjes in 20 tot 25 minuten gaar en bruin.
[…] Stokbrood & smeerseltjes, worstenbroodjes {Es factory}, BLT sandwich, stuffed farmersbread {Gereons keuken thuis}, […]