Zelf loempia maken
Snacks.
Ik heb daar niet zo heel veel mee.
Niet dat ik nooit eens iets snack.
Maar toch.
Ik kan prima bitterballen voor een pluk pubers bakken zonder er zelf naar te talen.
Maar ineens had ik onwijs zin in loempia’s.
Van die dikke.
Waar je bijna een complete maaltijd aan hebt. Ik heb ze ooit wel eens bij de Chinees gehaald. Of mijn moeder.
Dat weet ik niet meer.
Zolang ik hier woon heb ik nog nooit iets bij de Chinees gehaald. Kan het me niet herinneren. Maar de smaak van loempia’s wel. En het was tijd.
Tijd om loempia’s te maken.
Dit heb ik gebruikt (18 stuks):
- 1 Chinese kool, in heel dunne reepjes gesneden
- 2 kipfilets, in heel kleine stukjes en in een marinade zoals hier beschreven
- 2 uien, fijn gehakt
- 2 winterwortelen, grof geraspt
- 3 tenen knoflook door de pers of heel fijn gehakt
- 100 gram (ongeweekt) glasnoedels, even geweekt in heet water
- 100 gram ham (dikke plak), in kleine stukjes gesneden
- 1 kleine prei (met het groen), schoongemaakt en in ringen gesneden
- 100 gram taugé, overgoten met heet water
- een omelet (van 4 eieren) in reepjes gesneden
- 36 (grote) loempiavellen
- schepje sambal, naar smaak
- peper en zout, naar smaak
- papje van bloem en water (Loempia’s die niet goed dicht geplakt zijn, lopen vol met olie)
Zo maak ik het:
- Bak de stukjes kipfilet kort aan in wat zonnebloemolie, schep ze uit de pan en laat ze afkoelen
- Bak de ui en knoflook kort aan in wat zonnebloemolie.
- Neem een grote kom en meng alle ingrediënten
- Neem 2 loempiavellen. Leg er 1 voor je en bestrijk de randen met het papje van bloem en water
- Leg het 2de vel een kwartslag gedraaid erop (dus 1 van de punten wijst naar beneden). Bestrijk de randen en puntjes met het papje van bloem en water
- Schep 3 tot 4 eetlepels van de vulling op de loempiavellen.
- Vouw het onderste puntje over de vulling.
- Vouw de zijkanten naar binnen, zo, dat de puntjes elkaar net raken.
- Bestrijk de bovenkant nogmaals met het papje van bloem en water
- Rol nu de loempia op tot het bovenste puntje van de loempiavellen vast zit op de loempia
- Ga zo door tot alle vulling op is
- Je kunt ze direct bakken, maar ze vriezen ook heel goed in. Verpak ze wel per stuk even in een stuk vershoudfolie
Die liggen in de vriezer in de supermarkt. Ik zie dat de appie ze sowieso ook online heeft.
waar vind ik grote loempiavellen?