Budgetchallenge lasagne bolognese
Natuurlijk begrijpen we dat je ‘ergens’ een start budget moet hebben om een voorraad aan te leggen. Simone en ik hebben het er uitgebreid over gehad. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat dat voor ons als ‘Food Fanaten’ een onmogelijke opgave is. Daarbij is het natuurlijk echt zonde geld om dingen weg te gooien alleen voor deze challenge.
Dus reken ik de dingen die ik toch al in huis heb iets ruimer.
Ook wanneer ik 500 gram gehakt heb gekocht en 400 gram gebruik, dan vries ik de rest in. Dat kan ik later dan weer gebruiken. De wortelen kun je weer gebruiken voor hutspot of je snijdt ze in plakjes om te koken of je raspt ze en gebruikt ze in een salade.
Hier staat het recept voor de originele bolognese. Ik heb deze keer geen wijn gebruikt maar gewoon water. Om het recept voor lasagne te zien klik je hier.
Voor de bolognesesaus:
- 500 gram (half om half) gehakt (Lidl, € 2,29 voor 500 gram)
- 250 gram gerookte spekjes (AH, 98 cent voor 250 gram)
- 2 stengels bleekselderij (Lidl, € 1, 39 voor eens struik)
- 3 winterpenen (Vomar, 89 cent voor 1 kilo)
- 3 uien, (Lidl, zak 5 kilo voor € 1, 49)
- 3 blikken gepelde tomaat (Vomar, 49 cent per blik)
- Laurierblad, chillivlokken, rozemarijn, tijm, knoflook, olijfolie, peper en zout (In voorraad, reken ik 80 cent voor)
Voor de bechamelsaus:
- 1 liter (houdbare) melk (Vomar, 68 cent voor een liter volle melk)
- 100 gram boter (Vomar, 99 cent voor 250 gram)
- 100 gram bloem (Vomar, 85 cent voor 2 kilo)
Voor het pastadeeg:
- 500 gram pastameel (Sligro, 1,15 voor een kilo)
- 6 eieren (Vomar, € 3, 35 voor 30 stuks)
Extra:
- 3 bollen mozzarella (Vomar, 45 cent per stuk)
- geraspte kaas (Vomar, € 1, 49 voor 300 gram)
Ik had nog een restje over van de pasta met spinazie en dat heb ik ook gebruikt tussen de pasta lagen.
Al met al kost dit recept (bolognesesaus, bechamelsaus en pastadeeg) € 11, 45.
Ik maakte er 14 porties van. Dit betekend dat 1 portie € 0, 82 kost aan ingrediënten.
Vers en zelfgemaakt. En uiteindelijk niet duur.
Ik hoop dat ik dit zo een beetje vol hou. Want ik vier 18 februari mijn verjaardag. Ik vrees met grote vreze of ik het ga redden met € 1, 50 per persoon….
Hi Eline,
Ja, het is vooral vulling. Maar ook het vocht in de bechamel zorgt voor de garing van het pastadeeg. Ook ‘plakken’ de laagjes beter aan elkaar. Maar je kunt er een kaassaus van maken (ook heel lekker, gewoon zakje geraspte kaas erdoor smelten) of je gebruikt ontdooide spinazie gemeng met wat kruidenkaas als laag ipv bechamel.
Veel plezier ermee!
Is er ook een alternatief voor bechamelsaus? Ik wordt er niet warm of koud van en mis het niet als ik het er niet tussen doe. (gezin ook niet, want die hoor ik er nooit over…)
Wordt het enkel als ‘vulling’ gebruikt of het heeft het ook een toegevoegde waarde?
Of doe ik de lasagne (en daarmee de Italianen) nu geweld aan en maak ik gewoon een veredeld pasta gerecht? 😉