Geroerbakte witlof met prei en gehakt budget koken
Heel mijn leven heb ik nog niet zo gerekend als afgelopen dagen. Ieder gerecht wordt minutieus bestudeert en nagerekend… En dat is best veel. Standaard staat dus mijn rekenmachine geopend op mijn laptop.
Ieder bonnetje wordt in ‘de grote envelop’ gestopt en steeds weer opnieuw gepakt. Gezin wordt er een beetje gek van.
En ik vind het enig.
Zo werkt dat hier in huis.
En dan zit ik met mijn groentenpakket. Die witlof wil ik opmaken. En ook wat van de prei(en). Dus besluit ik om die te roerbakken (Nou ja, echt roerbakken gaat niet op een gewoon gasfornuis, maar u begrijpt wat ik bedoel…). Achteraf gezien (nu ik het recept uittyp, bedenk ik me dat een beetje gember ook lekker was geweest. En een pepertje. En misschien wat gemalen koriander.
Maar ja, dat ben ik vergeten.
Het was een drukke dag.
Mocht u dit dus maken, schroom niet om er wat extra smaakmaker bij te doen.

Geroerbakte witlof met prei en gehakt budget koken
Ingrediënten
- 400 gram gehakt
- 2 preien
- pond witlof
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 1 bouillonblokje
- Scheutje ketjap
- eetlepel olie
- 2 theelepels maizena + kopje water
- 300 gram rijst
Instructies
- Kook de rijst zoals staat aangegeven op de verpakking.
- Maak alle groenten schoon en snijdt ze in ringen.
- Verwarm de olie in een ruime pan.
- Bak het gehakt, met de gemalen komijnzaad, rul en bruin in de olie.
- Voeg de groenten toe en bak ze heel even mee (minuutje ofzo) Houdt eventueel wat witlof achter om er later door te mengen.
- Los de maizena op in het kopje water.
- Verkruimel het bouillonblokje erboven.
- Schenk het water met de maizena erbij en laat het aan de kook komen.
- Kook een minuut tot het gebonden is.
- Serveer warm met de rijst.
Update (2-10-2017): Omdat het hier om de Budget Challenge ging heb ik de onderstaande ingrediënten met prijs hieronder laten staan.
Dit heb ik gebruikt (4 pers):
- 400 gram (half om half) gehakt (Lidl, € 2,29 voor 500 gram)
- 2 preien (Groentenpakket markt, 60 cent)
- pond witlof (Groentenpakket markt, 60 cent)
- 1 theelepel gemalen komijnzaad (5 cent)
- 1 bouillonblokje (Lidl, € 0,49 voor 12 blokjes)
- Scheutje ketjap (5 cent)
- eetlepel olie (5 cent)
- 2 theelepels maizena (5 cent) + kopje water
- 300 gram rijst (Aldi, € 1, 19)
[…] Maandag: Roerbak van witlof en prei met gehakt en rijst (kook extra voor dinsdag) […]