Recept erwtensoep met een budget koken
Erwtensoep met rijst en sambal. Dat is de manier waarop wij het eten. Kent u het niet? Dan heeft u geen Indonesische mensen in uw omgeving. Want het is echt compleet normaal. Niets is beter dan die combinatie.
Volgens ons dan.
Maar u kunt het natuurlijk eten zoals u dat altijd doet. Met roggebrood en spek. Dat vind ik overigens ook heel erg lekker. Beetje mosterd op het roggebrood. En dan natuurlijk witte rijst en sambal.
Enfin.
In de eerste instantie lijkt het een ‘duur’ recept. Maar met deze hoeveelheid eten wij er een 3 keren van. Dus een groot deel van de erwtensoep gaat de diepvriezer in. Soms geef ik ook een deel aan mijn vader. Dat vind ik leuk om te doen.
Voordat ik erwtensoep ga maken kijk ik altijd nog even in de vriezer of er niet een ‘verloren’ worstje of speklapje ligt. De meeste verpakkingen bevatten 4 worstjes of speklapjes. Omdat wij met zijn 3-en zijn doe ik dat 4de worstje of speklapje in de vriezer. Dus het recept wil nog wel eens verschillen.
Dit heb ik gebruikt:
- 500 gram spliterwten (Deen, € 0, 50)
- 2 stengels bleekselderij (Zeg: € 0, 40 “Pak ‘m beet”)
- 2 preien (uit groentenpakket)
- 4 winterwortel (Aldi, € 0,39 voor een kilo)
- zak gerookte spekjes (AH, € 0, 98)
- 1 rookworst (Deen, € 1, 00)
- 1/2 knolselderij (Deen, € 0, 50 per stuk)
- 1 varkenspoot (Lag nog in de vriezer… € 1, 00 per stuk)
- Peper en zout (€ 0, 10)
Zo maak ik het:
- Maak alle groenten schoon en snijdt ze in stukken.
- Doe 2 liter water in een grote pan. Doe daar de gerookte spekjes, varkenspoot en spliterwten bij. Breng dit aan de kook en laat dit een uur op zacht vuur trekken.
- Haal de varkenspoot eruit en laat hem afkoelen.
- Doe alle groenten bij de spliterwten en laat dit zachtjes koken.
- Haal de botten van de varkenspoot en snijdt het vlees heel klein. Doe dit terug in de pan.
- Laat de soep nog een uurtje zachtjes koken. Doe na een half uur de rookworst (in plakjes gesneden) erbij.
- Serveer warm.
Geef een reactie